šišák bajkalský

šišák bajkalský
Latinsky: Scutellaria baicalensis
Slovensky: šišak bajkalský
Čeleď: hluchavkovité, Lamiaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Šišák je nenáročná, velmi léčivá rostlina původem z Dálného východu a Zabajkalí. Purpurové kvítky podobné hluchavce se tyčí na vzpřímených lodyhách. Miluje slunce a teplo.

Výška: 0,15–0,5 m

Tvar: trs

List: jednoduchý, kopinatý

Barva listu: světle zelená

Květ: Dvojpyské květy jsou větší než u hluchavky, v lichoklasu stojí vzpřímeně. Mají nápadně modrou až purpurovou barvu.

Barva květu: modrá/fialová

Plod: tvrdka

Nároky na půdu: propustná, písčitá

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, sklizeň, list, k sušení

Použití: Šišák bajkalský se pěstuje především pro své léčivé účinky, ale uplatní se i jako okrasná trvalka. Používá se jako sedativní prostředek, snižuje teplotu, detoxikuje organizmus, tlumí záněty, průjem, zvracení, snižuje bolesti kloubů a obsah cholesterolu v krvi. Sbírá se kořen, listy i lodyhy.

Ostatní: Název rostliny je ovozen od jejích typicky šišatých plodů.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |