šeflera paprskolistá

šeflera paprskolistá
Latinsky: Schefflera arboricola
Slovensky: šeflera
Čeleď: aralkovité, Araliaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Stálezelená rostlina původem z Austrálie a jihovýchodní Asie bývá nazývána deštníkovým stromem. Její paprskovitě se rozbíhající listy (jsou buď zelené, či panašované) totiž připomínají svým uspořádáním deštník. Mladé rostliny mají na jednom stonku 5 listů, dospělé 12 a více.

Výška: 2 m

Tvar: keř

List: lesklý, stálezelený, úzký

Barva listu: panašovaná, zelená

Nároky na půdu: propustná, hlinitá

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: list, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití: V našich podmínkách se pěstuje jako pokojová rostlina, hodí se do zimních zahrad a chladnějších místností.

Ostatní: Šeflera potřebuje rozptýlené světlo. Vyhovuje jí chladnější prostředí kolem 18 až 20 stupňů Celsia, v zimě by teplota měla klesnout, ne však pod 10 stupňů. Neobejde se bez vysoké vlhkosti, vhodné je časté rosení listů. Nemá ale ráda přemokření, zalévejte ji proto, až když zemina mírně vyschne. Pozor na průvan, reaguje na něj opadáváním listů. Aby se šeflera nezlomila, přidejte k ní opěrnou tyčku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |