šeflera paprskolistá

šeflera paprskolistá
Latinsky: Schefflera arboricola
Slovensky: šeflera
Čeleď: aralkovité, Araliaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Stálezelená rostlina původem z Austrálie a jihovýchodní Asie bývá nazývána deštníkovým stromem. Její paprskovitě se rozbíhající listy (jsou buď zelené, či panašované) totiž připomínají svým uspořádáním deštník. Mladé rostliny mají na jednom stonku 5 listů, dospělé 12 a více.

Výška: 2 m

Tvar: keř

List: lesklý, stálezelený, úzký

Barva listu: panašovaná, zelená

Nároky na půdu: propustná, hlinitá

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: list, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití: V našich podmínkách se pěstuje jako pokojová rostlina, hodí se do zimních zahrad a chladnějších místností.

Ostatní: Šeflera potřebuje rozptýlené světlo. Vyhovuje jí chladnější prostředí kolem 18 až 20 stupňů Celsia, v zimě by teplota měla klesnout, ne však pod 10 stupňů. Neobejde se bez vysoké vlhkosti, vhodné je časté rosení listů. Nemá ale ráda přemokření, zalévejte ji proto, až když zemina mírně vyschne. Pozor na průvan, reaguje na něj opadáváním listů. Aby se šeflera nezlomila, přidejte k ní opěrnou tyčku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |