Bylinka i koření, které provoní kuchyni svou výraznou vůní dnes, stejně jako před tisíci lety. Zkuste si vypěstovat rostlinku mající místo už ve starověkých římských kuchařkách.
Staletí byla majoránka oblíbenou bylinkou používanou při přípravě masitých jídel. Její vůně oplývala pověrou, že může přičarovat lásku. V kuchyni bychom se bez ní těžko obešli dodnes. Pěstujeme ji jako letničku na zahrádce.
Spousta rostlin, o nichž si myslíme, že jsou jenom užitečné, jsou zároveň krásné. Zkusme si na městský balkón nebo terasu přinést kousek užitku spolu s ozdobou.
Uvažujete o pěstování zeleniny bez použití chemie? Shrňme si tedy informace o agrotechnice, hnojení i ochraně bio zeleniny. Vysvětlíme si zásady jejího pěstování a chyby, kterých byste se měli vyvarovat.
Zahrada bez trvalek by postrádala bohatý výběr barev i tvarů a její údržba by byla o dost pracnější. Neváhejte se proto pustit do jejich pěstování. Tentokrát se zamyslíme nad výběrem druhů hodících se na výsluní a suché půdy.
S prvními mrazy bychom se měli postarat o léčivé poklady, které necháváme přes zimu na záhoně či v truhlíku na balkóně, abychom z nich mohli mít radost co nejdřív na jaře.
Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.
Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?
Němý sluha je označení, které dostal jednoduchý a praktický odkládací stojan, který využijete na odkládání různého oblečení, bot, klobouků a dalších doplňků. Může ale vypadat různě.
Topiari, tedy umělecky tvarované keře, mohou mít tvar koule, kužele, spirály, nebo dokonce roztomilých zvířat či postav. Ač na první pohled vypadají velkolepě, se základními triky se můžete do tvarování dřevin pustit i vy. Jak na to? Ukážeme vám postupy, které dříve znali jen zámečtí zahradníci.
Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?