Bylinka i koření, které provoní kuchyni svou výraznou vůní dnes, stejně jako před tisíci lety. Zkuste si vypěstovat rostlinku mající místo už ve starověkých římských kuchařkách.
Staletí byla majoránka oblíbenou bylinkou používanou při přípravě masitých jídel. Její vůně oplývala pověrou, že může přičarovat lásku. V kuchyni bychom se bez ní těžko obešli dodnes. Pěstujeme ji jako letničku na zahrádce.
Spousta rostlin, o nichž si myslíme, že jsou jenom užitečné, jsou zároveň krásné. Zkusme si na městský balkón nebo terasu přinést kousek užitku spolu s ozdobou.
Uvažujete o pěstování zeleniny bez použití chemie? Shrňme si tedy informace o agrotechnice, hnojení i ochraně bio zeleniny. Vysvětlíme si zásady jejího pěstování a chyby, kterých byste se měli vyvarovat.
Zahrada bez trvalek by postrádala bohatý výběr barev i tvarů a její údržba by byla o dost pracnější. Neváhejte se proto pustit do jejich pěstování. Tentokrát se zamyslíme nad výběrem druhů hodících se na výsluní a suché půdy.
S prvními mrazy bychom se měli postarat o léčivé poklady, které necháváme přes zimu na záhoně či v truhlíku na balkóně, abychom z nich mohli mít radost co nejdřív na jaře.
Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.
Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.
Přivítejte léto i své návštěvy stylovým věncem na dveře. Nechte se inspirovat, jak by mohl vypadat. Můžete ho vytvořit z rostoucích i řezaných rostlin a stejně tak i umělých. V některých případech dokonce květiny vůbec nebudou potřeba!
Říkáte si, že letos by to chtělo zužitkovat třešně i nějakým novým způsobem? Kromě zavařování, pálení a výroby džemu se můžete pustit do přípravy třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív, takže už je máte zpracované, použijte na likér višně, rybíz nebo maliny.
Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže. Další užitečné rady najdete i ve videu v úvodu článku.