šater latnatý

šater latnatý
Latinsky: Gypsophila paniculata
Slovensky: gypsomilka metlinatá
Čeleď: hvozdíkovité, Caryophyllaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Původem jihoevropská trvalka tvoří hladké stonky, značně se větvící do velkého, polokulovitého trsu. Drobné přisedlé lísty jsou rovněž hladké. Na konci stonků jsou bohatá květenství drobných kvítků. Tato rostlina se hojně využívá také k řezu pro vazbu kytic jako tzv. nevěstin závoj.
  • Výška: 0,6–1 m
  • Tvar: trs, polokulovitý, vzdušný
  • List: dlouze kopinatý, drobný, lysý, lesklý, přisedlý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: drobný, jednoduchý či plný
  • Barva květu: bílá, růžová
  • Nároky na půdu: propustná, lehká
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ, květy k řezu
  • Použití: Šater je statná trvalka, která vyžaduje mnoho místa. Dobře kontrastuje s keři a jinými trvalkami.
  • Ostatní: Má velký kůlovitý kořen a špatně se přesazuje. V zimě nesnáší přemokření.
  • Kvetení: červen až červenec
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |