šater latnatý

šater latnatý
Latinsky: Gypsophila paniculata
Slovensky: gypsomilka metlinatá
Čeleď: hvozdíkovité, Caryophyllaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Původem jihoevropská trvalka tvoří hladké stonky, značně se větvící do velkého, polokulovitého trsu. Drobné přisedlé lísty jsou rovněž hladké. Na konci stonků jsou bohatá květenství drobných kvítků. Tato rostlina se hojně využívá také k řezu pro vazbu kytic jako tzv. nevěstin závoj.

Výška: 0,6–1 m

Tvar: trs, polokulovitý, vzdušný

List: dlouze kopinatý, drobný, lysý, lesklý, přisedlý

Barva listu: zelená

Květ: drobný, jednoduchý či plný

Barva květu: bílá, růžová

Nároky na půdu: propustná, lehká

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, květy k řezu

Použití: Šater je statná trvalka, která vyžaduje mnoho místa. Dobře kontrastuje s keři a jinými trvalkami.

Ostatní: Má velký kůlovitý kořen a špatně se přesazuje. V zimě nesnáší přemokření.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |