Rybíz červený je beztrnný ovocný keř s pětilaločnými listy spirálovitě uspořádanými na stopkách a černošedou kůrou. Jeho plody mají osvěžující, mírně kyselou chuť. U nás se vyskytuje řídce ve formě plané a většinou ve formě kulturní, kdy se různé vyšlechtěné odrůdy pěstují na zahradách a v sadech.
Nejdůležitější vlastnosti
Kvetení (duben až květen)
123456789101112
Zralost (červen až září)
123456789101112
Barva květužlutá
zlatázelená
Nároky na půdu
výživná,
pH - kyselé, neutrální
Tvar:rozvětvený, vystoupavý, keř
Listlaločnatý, zubovitý, opadavý, špičatý, střídavý
Atraktivitaplod, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování
Použití
Plody se konzumují syrové nebo se z nich připravují marmelády a džemy, kompoty, sirupy i víno, dají se zamrazit. Listy rybízu se používají k léčení střevních chorob, čaj z nich působí močopudně a podporuje správné trávení.
Ostatní vlastnosti
Plody obsahují vlákninu a vitamin C.
Barva listu: zelená
Květ: Nenápadné květy mají žlutozelenou barvu a jsou uspořádány v převislých hroznech dlouhých až 8 centimetrů.
Plod: bobule