Rybíz červený |  Foto:  © Patricia Butter ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz červený | Foto: © Patricia Butter, CC BY-NC 4.0

Rybíz červený |  Foto:  © Dmitriy Bochkov ,  CC BY 4.0

Rybíz červený | Foto: © Dmitriy Bochkov, CC BY 4.0

Rybíz červený |  Foto:  © Leo et Emile San Martin ,  CC BY-SA 4.0

Rybíz červený | Foto: © Leo et Emile San Martin, CC BY-SA 4.0

Rybíz červený |  Foto:  © Leo et Emile San Martin ,  CC BY-SA 4.0

Rybíz červený | Foto: © Leo et Emile San Martin, CC BY-SA 4.0

Rybíz červený |  Foto:  © Nadezhda Zelenova ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz červený | Foto: © Nadezhda Zelenova, CC BY-NC 4.0

Rybíz červený |  Foto:  © pauline_rcht ,  CC BY 4.0

Rybíz červený | Foto: © pauline_rcht, CC BY 4.0

Rybíz červený |  Foto:  © Jason Grant ,  CC BY 4.0

Rybíz červený | Foto: © Jason Grant, CC BY 4.0

Rybíz červený |  Foto:  © Jason Grant ,  CC BY 4.0

Rybíz červený | Foto: © Jason Grant, CC BY 4.0

Rybíz červený |  Foto:  © Cristobal Jimenez ,  CC BY-NC-ND 4.0

Rybíz červený | Foto: © Cristobal Jimenez, CC BY-NC-ND 4.0

Rybíz červený |  Foto:  © Jim ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz červený | Foto: © Jim, CC BY-NC 4.0

Rybíz červený |  Foto:  © Dmitriy Bochkov ,  CC BY 4.0
Rybíz červený |  Foto:  © Leo et Emile San Martin ,  CC BY-SA 4.0
Rybíz červený |  Foto:  © Leo et Emile San Martin ,  CC BY-SA 4.0
Rybíz červený |  Foto:  © Nadezhda Zelenova ,  CC BY-NC 4.0
10
Fotogalerie

Rybíz červený

(latinsky: Ribes rubrum, slovensky: ríbezľa červená)
Čeleď: meruzalkovité (latinsky: Grossulariaceae)
Právě kvete Keř
Rybíz červený je beztrnný ovocný keř s pětilaločnými listy spirálovitě uspořádanými na stopkách a černošedou kůrou. Jeho plody mají osvěžující, mírně kyselou chuť. U nás se vyskytuje řídce ve formě plané a většinou ve formě kulturní, kdy se různé vyšlechtěné odrůdy pěstují na zahradách a v sadech.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (duben až květen)
123456789101112
Zralost (červen až září)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
žlutá
zlatá
zelená
Výška
1-2 m
Nároky na půdu
výživná, pH - kyselé, neutrální
Tvar:
rozvětvený, vystoupavý, keř
List
laločnatý, zubovitý, opadavý, špičatý, střídavý
Atraktivita
plod, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití

Plody se konzumují syrové nebo se z nich připravují marmelády a džemy, kompoty, sirupy i víno, dají se zamrazit. Listy rybízu se používají k léčení střevních chorob, čaj z nich působí močopudně a podporuje správné trávení.

Ostatní vlastnosti

Plody obsahují vlákninu a vitamin C.

Barva listu: zelená

Květ: Nenápadné květy mají žlutozelenou barvu a jsou uspořádány v převislých hroznech dlouhých až 8 centimetrů.

Plod: bobule

Další keře

Články odjinud