Rybíz černý |  Foto:  © Игорь Поспелов ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz černý | Foto: © Игорь Поспелов, CC BY-NC 4.0

Rybíz černý |  Foto:  © Alexey Zyryanov ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz černý | Foto: © Alexey Zyryanov, CC BY-NC 4.0

Rybíz černý |  Foto:  © Alexey Zyryanov ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz černý | Foto: © Alexey Zyryanov, CC BY-NC 4.0

Rybíz černý |  Foto:  © Nadezhda Zelenova ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz černý | Foto: © Nadezhda Zelenova, CC BY-NC 4.0

Rybíz černý |  Foto:  © Marcin Dyderski ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz černý | Foto: © Marcin Dyderski, CC BY-NC 4.0

Rybíz černý |  Foto:  © Michael Gerrior ,  CC BY-NC-ND 4.0

Rybíz černý | Foto: © Michael Gerrior, CC BY-NC-ND 4.0

Rybíz černý |  Foto:  © Serge M. Appolonov ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz černý | Foto: © Serge M. Appolonov, CC BY-NC 4.0

Rybíz černý |  Foto:  © Serge M. Appolonov ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz černý | Foto: © Serge M. Appolonov, CC BY-NC 4.0

Rybíz černý |  Foto:  © Nikolay V Dorofeev ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz černý | Foto: © Nikolay V Dorofeev, CC BY-NC 4.0

Rybíz černý |  Foto:  © Какошкина Татьяна Васильевна ,  CC BY-NC 4.0

Rybíz černý | Foto: © Какошкина Татьяна Васильевна, CC BY-NC 4.0

Rybíz černý |  Foto:  © Alexey Zyryanov ,  CC BY-NC 4.0
Rybíz černý |  Foto:  © Alexey Zyryanov ,  CC BY-NC 4.0
Rybíz černý |  Foto:  © Nadezhda Zelenova ,  CC BY-NC 4.0
Rybíz černý |  Foto:  © Marcin Dyderski ,  CC BY-NC 4.0
10
Fotogalerie

Rybíz černý

(latinsky: Ribes nigrum, slovensky: ríbezľa )
Čeleď: meruzalkovité (latinsky: Grossulariaceae)
Rybíz černý je beztrnný keř, jehož listy i plody jsou na rozdíl od rybízu červeného či bílého velmi aromatické. Černé bobule mají velmi vysoký obsah vitaminu C. Na zahradách a v sadech se pěstují různé vyšlechtěné odrůdy, v menší míře roste rybíz černý i divoce.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (duben až květen)
123456789101112
Zralost (červenec až srpen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
žlutá
zlatá
zelená
Výška
1-2 m
Nároky na půdu
humózní, výživná, pH - kyselé, neutrální
Tvar:
rozvětvený, vystoupavý, keř
List
laločnatý, zubovitý, opadavý, špičatý, střídavý
Atraktivita
plod, sklizeň, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení

Použití

Plody černého rybízu patří mezi rostlinné antioxidanty. Konzumují se syrové nebo se z nich připravují marmelády a džemy, kompoty, sirupy i víno, dají se zamrazit i sušit. Černý rybíz je vhodný k léčení střevních chorob, průjmu, artritidy i kurdějí, působí močopudně a potopudně. Pektiny v něm obsažené pomáhají při léčbě rakoviny. Z listů se připravuje chutný léčivý čaj.

Ostatní vlastnosti

Plody obsahují vlákninu a množství vitaminu C, P a bioaktivních flavonoidů. Charakteristickou vůni listů a plodů způsobují hlavně éterické silice.

Barva listu: zelená

Květ: Nenápadné květy mají žlutozelenou barvu a jsou uspořádány v převislých hroznech dlouhých až 8 centimetrů.

Plod: bobule

Další keře

Články odjinud