Popis: Rybíz černý je beztrnný keř, jehož listy i plody jsou na rozdíl od rybízu červeného či bílého velmi aromatické. Černé bobule mají velmi vysoký obsah vitaminu C. Na zahradách a v sadech se pěstují různé vyšlechtěné odrůdy, v menší míře roste rybíz černý i divoce.
Výška: 1-2 m
Tvar: rozvětvený, vystoupavý, keř
List: laločnatý, zubovitý, opadavý, špičatý, střídavý
Barva listu: zelená
Květ: Nenápadné květy mají žlutozelenou barvu a jsou uspořádány v převislých hroznech dlouhých až 8 centimetrů.
Barva květu: žlutá/zlatá, zelená
Plod: bobule
Nároky na půdu: humózní, výživná
Nároky na půdu: pH: kyselé, neutrální
Nároky na světlo: polostín
Nároky na vlhkost: vyšší
Atraktivita: plod, sklizeň, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení
Použití: Plody černého rybízu patří mezi rostlinné antioxidanty. Konzumují se syrové nebo se z nich připravují marmelády a džemy, kompoty, sirupy i víno, dají se zamrazit i sušit. Černý rybíz je vhodný k léčení střevních chorob, průjmu, artritidy i kurdějí, působí močopudně a potopudně. Pektiny v něm obsažené pomáhají při léčbě rakoviny. Z listů se připravuje chutný léčivý čaj.
Ostatní: Plody obsahují vlákninu a množství vitaminu C, P a bioaktivních flavonoidů. Charakteristickou vůni listů a plodů způsobují hlavně éterické silice.
Kvetení: duben až květen