rybíz černý

rybíz černý
Latinsky: Ribes nigrum
Slovensky: ríbezľa
Čeleď: meruzalkovité, Grossulariaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Rybíz černý je beztrnný keř, jehož listy i plody jsou na rozdíl od rybízu červeného či bílého velmi aromatické. Černé bobule mají velmi vysoký obsah vitaminu C. Na zahradách a v sadech se pěstují různé vyšlechtěné odrůdy, v menší míře roste rybíz černý i divoce.

Výška: 1-2 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý, keř

List: laločnatý, zubovitý, opadavý, špičatý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Nenápadné květy mají žlutozelenou barvu a jsou uspořádány v převislých hroznech dlouhých až 8 centimetrů.

Barva květu: žlutá/zlatá, zelená

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: kyselé, neutrální

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení

Použití: Plody černého rybízu patří mezi rostlinné antioxidanty. Konzumují se syrové nebo se z nich připravují marmelády a džemy, kompoty, sirupy i víno, dají se zamrazit i sušit. Černý rybíz je vhodný k léčení střevních chorob, průjmu, artritidy i kurdějí, působí močopudně a potopudně. Pektiny v něm obsažené pomáhají při léčbě rakoviny. Z listů se připravuje chutný léčivý čaj.

Ostatní: Plody obsahují vlákninu a množství vitaminu C, P a bioaktivních flavonoidů. Charakteristickou vůni listů a plodů způsobují hlavně éterické silice.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |