rybíz černý

rybíz černý
Latinsky: Ribes nigrum
Slovensky: ríbezľa
Čeleď: meruzalkovité, Grossulariaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Rybíz černý je beztrnný keř, jehož listy i plody jsou na rozdíl od rybízu červeného či bílého velmi aromatické. Černé bobule mají velmi vysoký obsah vitaminu C. Na zahradách a v sadech se pěstují různé vyšlechtěné odrůdy, v menší míře roste rybíz černý i divoce.

Výška: 1-2 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý, keř

List: laločnatý, zubovitý, opadavý, špičatý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Nenápadné květy mají žlutozelenou barvu a jsou uspořádány v převislých hroznech dlouhých až 8 centimetrů.

Barva květu: žlutá/zlatá, zelená

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: kyselé, neutrální

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení

Použití: Plody černého rybízu patří mezi rostlinné antioxidanty. Konzumují se syrové nebo se z nich připravují marmelády a džemy, kompoty, sirupy i víno, dají se zamrazit i sušit. Černý rybíz je vhodný k léčení střevních chorob, průjmu, artritidy i kurdějí, působí močopudně a potopudně. Pektiny v něm obsažené pomáhají při léčbě rakoviny. Z listů se připravuje chutný léčivý čaj.

Ostatní: Plody obsahují vlákninu a množství vitaminu C, P a bioaktivních flavonoidů. Charakteristickou vůni listů a plodů způsobují hlavně éterické silice.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |