Rybíz bílý je beztrnný keř s červenohnědou kůrou plodící lehce nažloutlé bobule s mírně kyselou chutí (jsou sladší než plody rybízu červeného). Na zahradách a v sadech se pěstují různé vyšlechtěné odrůdy.
Nejdůležitější vlastnosti
Kvetení (duben až květen)
123456789101112
Zralost (červenec až září)
123456789101112
Barva květužlutá
zlatázelená
Nároky na půdu
výživná,
pH - kyselé, neutrální
Tvar:rozvětvený, vystoupavý, keř
Listlaločnatý, zubovitý, opadavý, špičatý, střídavý
Atraktivitaplod, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování
Použití
Plody se konzumují syrové nebo se z nich připravují marmelády a džemy, kompoty, sirupy i víno, dají se zamrazit. Listy rybízu se používají k léčení střevních chorob, čaj z nich působí močopudně a podporuje správné trávení.
Ostatní vlastnosti
Plody obsahují vlákninu a vitamin C.
Barva listu: zelená
Květ: Nenápadné květy mají žlutozelenou barvu a jsou uspořádány v převislých hroznech dlouhých až 8 centimetrů.
Plod: bobule