růže podhorská

růže podhorská
Latinsky: Rosa dumalis
Slovensky: ruža
Čeleď: růžovité, Rosaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Jedná se o druh podobný růži šípkové, od níž se odlišuje kališními lístky (směřují šikmo vzhůru a opadávají téměř při zralosti šípků, zatímco u růže šípkové se stáčí nazpět podél šípku a opadávají ještě předtím, než plody dozrají a zčervenají) a hlavičkou čnělek (je chlupatá až vlnatě chlupatá (u růže šípkové řídce chlupatá až lysá). Roste i u nás, v lesích, na pastvinách, podél cest.
  • Výška: 1-3 m
  • Tvar: převislý, rozvětvený, keř
  • List: lichozpeřený, vejčitý, pilovitý, řapíkatý, vícečetný, střídavý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Vonný, bohatý na nektar, stopkatý.
  • Barva květu: růžová
  • Plod: češule
  • Nároky na půdu: propustná
  • Nároky na půdu: pH: zásadité
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: sucho
  • Atraktivita: květ, plod, vůně, dekorativní v zimě, rychlerostoucí, snadné pěstování
  • Použití: Sběr vyzrálých, zdravých šípků, jež obsahují množství vitaminu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu. Šípkový čaj pomáhá při zánětlivých onemocněních dýchacích a močových cest. Dobře usušené šípky při zmáčknutí praskají a zachovávají si červenou barvu.
  • Kvetení: květen až červenec
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |