růže podhorská

růže podhorská
Latinsky: Rosa dumalis
Slovensky: ruža
Čeleď: růžovité, Rosaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jedná se o druh podobný růži šípkové, od níž se odlišuje kališními lístky (směřují šikmo vzhůru a opadávají téměř při zralosti šípků, zatímco u růže šípkové se stáčí nazpět podél šípku a opadávají ještě předtím, než plody dozrají a zčervenají) a hlavičkou čnělek (je chlupatá až vlnatě chlupatá (u růže šípkové řídce chlupatá až lysá). Roste i u nás, v lesích, na pastvinách, podél cest.

Výška: 1-3 m

Tvar: převislý, rozvětvený, keř

List: lichozpeřený, vejčitý, pilovitý, řapíkatý, vícečetný, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Vonný, bohatý na nektar, stopkatý.

Barva květu: růžová

Plod: češule

Nároky na půdu: propustná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, plod, vůně, dekorativní v zimě, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití: Sběr vyzrálých, zdravých šípků, jež obsahují množství vitaminu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu. Šípkový čaj pomáhá při zánětlivých onemocněních dýchacích a močových cest. Dobře usušené šípky při zmáčknutí praskají a zachovávají si červenou barvu.

Kvetení: květen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |