Stálezelený polokeř s aromatickou výraznou vůní roste na suchých místech poblíž moře v oblasti Středozemí. Husté stonky ve spodní části dřevnatí a mají šedavou kůru. Lisy jsou zelené, na spodní straně šedě plstnaté. Rozmarýna se u nás pěstuje jako přenosná rostlina, kterou je na zimu třeba schovat před mrazy do místnosti s teplotou od 5 do 10 stupňů Celsia.
Použití
Především jako koření (k masům, těstovinám, do polévek, omáček, salátů, rostlinných másel) a v léčitelství (rozmarýna uklidňuje, zlepšuje trávení a krevní oběh, snižuje pocit únavy a bolesti při revmatismu a dně, působí mírně močopudně, dezinfekčně, protizánětlivě a jako prevence proti nádorovým onemocněním, zvyšuje nízký tlak, pomáhá při zahlenění plic, při rýmě a otěhotnění). Rozmarýnový olej se používá v kosmetice (parfémy, masáže, mýdla).
Ostatní vlastnosti
Její latinské jméno je tvořeno ze slov ros (rosa) a marinus (mořský), tedy mořská rosa, což odkazuje na její výskyt v blízkosti mořského pobřeží. Pozor na přemokření, může zapříčinit hnilobu kořenů a následně úhyn celé rostliny, a to zvláště v zimě.
Barva listu: zelená, stříbrná/šedá
Květ: dvoupyský kalich