rozmarýna lékařská

rozmarýna  lékařská
Latinsky: Rosmarinus officinalis
Slovensky: rozmarín lekársky
Čeleď: hluchavkovité, Lamiaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Stálezelený polokeř s aromatickou výraznou vůní roste na suchých místech poblíž moře v oblasti Středozemí. Husté stonky ve spodní části dřevnatí a mají šedavou kůru. Lisy jsou zelené, na spodní straně šedě plstnaté. Rozmarýna se u nás pěstuje jako přenosná rostlina, kterou je na zimu třeba schovat před mrazy do místnosti s teplotou od 5 do 10 stupňů Celsia.

Výška: až 2 m

Tvar: rozvětvený

List: přisedlý, vstřícný, čárkovitý

Barva listu: zelená, stříbrná/šedá

Květ: dvoupyský kalich

Barva květu: modrá/fialová

Nároky na půdu: propustná, písčitá, lehká

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list, vůně, k sušení

Použití: Především jako koření (k masům, těstovinám, do polévek, omáček, salátů, rostlinných másel) a v léčitelství (rozmarýna uklidňuje, zlepšuje trávení a krevní oběh, snižuje pocit únavy a bolesti při revmatismu a dně, působí mírně močopudně, dezinfekčně, protizánětlivě a jako prevence proti nádorovým onemocněním, zvyšuje nízký tlak, pomáhá při zahlenění plic, při rýmě a otěhotnění). Rozmarýnový olej se používá v kosmetice (parfémy, masáže, mýdla).

Ostatní: Její latinské jméno je tvořeno ze slov ros (rosa) a marinus (mořský), tedy mořská rosa, což odkazuje na její výskyt v blízkosti mořského pobřeží. Pozor na přemokření, může zapříčinit hnilobu kořenů a následně úhyn celé rostliny, a to zvláště v zimě.

Kvetení: leden až listopad

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |