rozmarýna lékařská

rozmarýna  lékařská
Latinsky: Rosmarinus officinalis
Slovensky: rozmarín lekársky
Čeleď: hluchavkovité, Lamiaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Stálezelený polokeř s aromatickou výraznou vůní roste na suchých místech poblíž moře v oblasti Středozemí. Husté stonky ve spodní části dřevnatí a mají šedavou kůru. Lisy jsou zelené, na spodní straně šedě plstnaté. Rozmarýna se u nás pěstuje jako přenosná rostlina, kterou je na zimu třeba schovat před mrazy do místnosti s teplotou od 5 do 10 stupňů Celsia.

Výška: až 2 m

Tvar: rozvětvený

List: přisedlý, vstřícný, čárkovitý

Barva listu: zelená, stříbrná/šedá

Květ: dvoupyský kalich

Barva květu: modrá/fialová

Nároky na půdu: propustná, písčitá, lehká

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list, vůně, k sušení

Použití: Především jako koření (k masům, těstovinám, do polévek, omáček, salátů, rostlinných másel) a v léčitelství (rozmarýna uklidňuje, zlepšuje trávení a krevní oběh, snižuje pocit únavy a bolesti při revmatismu a dně, působí mírně močopudně, dezinfekčně, protizánětlivě a jako prevence proti nádorovým onemocněním, zvyšuje nízký tlak, pomáhá při zahlenění plic, při rýmě a otěhotnění). Rozmarýnový olej se používá v kosmetice (parfémy, masáže, mýdla).

Ostatní: Její latinské jméno je tvořeno ze slov ros (rosa) a marinus (mořský), tedy mořská rosa, což odkazuje na její výskyt v blízkosti mořského pobřeží. Pozor na přemokření, může zapříčinit hnilobu kořenů a následně úhyn celé rostliny, a to zvláště v zimě.

Kvetení: leden až listopad

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |