rosnatka vláskatá

rosnatka vláskatá
Latinsky: Drosera capillaris
Slovensky: rosička kapská
Čeleď: rosnatkovité, Droseraceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Rosnatka vláskatá je snadno pěstovatelná masožravá rostlina původem z Jižní Afriky. Její poléhavé listy měří kolem 2 až 3 cm a jsou uspořádány v přízemní růžici. Čepel mají hustě pokrytou červeně zbarvenými žlázkami (tzv. tentakule), jejichž hlavičky vylučují kapky slizu, na něž se přilepí kořist. Tyto žlázky jsou dvojího typu: na okrajích listů dlouhé (ohýbají se ke středu listu a přidržují kořist, jakmile se uchytí) a po celé ploše listu krátké, které se ohýbají všemi směry v závislosti na aktuálním podráždění. Rostliny bývají celé červené, pokud rostou na nestíněných místech.

Tvar: přízemní růžice

List: řapíkatý

Barva listu: zelená, červená/fialová

Květ: Květní stvoly vyrůstají ze středu listové růžice. Jsou chlupaté a měří 10 až 20 cm. Pětičetné květy jsou zbarveny růžově či bíle, v průměru dosahují 1 cm a vykvétají postupně.

Barva květu: bílá, růžová

Plod: tobolka

Nároky na půdu: písčitá, vřesovištní

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: Rosnatky jsou dobře pěstovatelné masožravky, pokud mají trvale zamokřený substrát a vysokou vlhkost vzduchu. Nejvhodnější je proto jejich umístění ve vitrínách či sklenících. Přes léto je možné letnit je, v zimě jim vyhovuje teplota kolem 10 stupňů Celsia, snesou ale i běžnou pokojovou teplotu.

Ostatní: Název rodu je odvozen z kapek slizu, které rostlina produkuje pro přichycení hmyzu. Na světle totiž připomínají kapky rosy.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |