rosnatka vláskatá

rosnatka vláskatá
Latinsky: Drosera capillaris
Slovensky: rosička kapská
Čeleď: rosnatkovité, Droseraceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Rosnatka vláskatá je snadno pěstovatelná masožravá rostlina původem z Jižní Afriky. Její poléhavé listy měří kolem 2 až 3 cm a jsou uspořádány v přízemní růžici. Čepel mají hustě pokrytou červeně zbarvenými žlázkami (tzv. tentakule), jejichž hlavičky vylučují kapky slizu, na něž se přilepí kořist. Tyto žlázky jsou dvojího typu: na okrajích listů dlouhé (ohýbají se ke středu listu a přidržují kořist, jakmile se uchytí) a po celé ploše listu krátké, které se ohýbají všemi směry v závislosti na aktuálním podráždění. Rostliny bývají celé červené, pokud rostou na nestíněných místech.
  • Tvar: přízemní růžice
  • List: řapíkatý
  • Barva listu: zelená, červená/fialová
  • Květ: Květní stvoly vyrůstají ze středu listové růžice. Jsou chlupaté a měří 10 až 20 cm. Pětičetné květy jsou zbarveny růžově či bíle, v průměru dosahují 1 cm a vykvétají postupně.
  • Barva květu: bílá, růžová
  • Plod: tobolka
  • Nároky na půdu: písčitá, vřesovištní
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: květ, list
  • Použití: Rosnatky jsou dobře pěstovatelné masožravky, pokud mají trvale zamokřený substrát a vysokou vlhkost vzduchu. Nejvhodnější je proto jejich umístění ve vitrínách či sklenících. Přes léto je možné letnit je, v zimě jim vyhovuje teplota kolem 10 stupňů Celsia, snesou ale i běžnou pokojovou teplotu.
  • Ostatní: Název rodu je odvozen z kapek slizu, které rostlina produkuje pro přichycení hmyzu. Na světle totiž připomínají kapky rosy.
  • Kvetení: květen až srpen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A