rosnatka kapská

rosnatka kapská
Latinsky: Drosera capensis
Slovensky: rosička kapská
Čeleď: rosnatkovité, Droseraceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Rosnatka kapská je snadno pěstovatelná masožravá rostlina. Její polovzpřímené listy měří kolem 10 cm a jsou uspořádány v přízemní růžici. Čepel mají hustě pokrytou červeně zbarvenými žlázkami (tzv. tentakule), jejichž hlavičky vylučují kapky slizu, na něž se přilepí kořist. Tyto žlázky jsou dvojího typu: na okrajích listů dlouhé (ohýbají se ke středu listu a přidržují kořist, jakmile se uchytí) a po celé ploše listu krátké, které se ohýbají všemi směry v závislosti na aktuálním podráždění. Některé druhy rosnatek včetně rosnatky kapské dokážou ovinout kolem těla kořisti celý list.

Výška: 0,1 m

Tvar: přízemní růžice

List: dlouhý

Barva listu: zelená

Květ: Květní stvoly vyrůstají ze středu listové růžice. Jsou chlupaté a měří 20 až 30 cm. Pětičetné květy jsou zbarveny růžově, v průměru dosahují 1 až 2 cm a vykvétají postupně.

Barva květu: růžová

Nároky na půdu: písčitá, vřesovištní

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: Rosnatky jsou dobře pěstovatelné masožravky, pokud mají trvale zamokřený substrát a vysokou vlhkost vzduchu. Nejvhodnější je proto jejich umístění ve vitrínách či sklenících. Přes léto je možné letnit je, v zimě jim vyhovuje teplota kolem 10 stupňů Celsia, snesou ale i běžnou pokojovou teplotu.

Ostatní: Název rodu je odvozen z kapek slizu, které rostlina produkuje pro přichycení hmyzu. Na světle totiž připomínají kapky rosy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |