rosnatka kapská

rosnatka kapská
Latinsky: Drosera capensis
Slovensky: rosička kapská
Čeleď: rosnatkovité, Droseraceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Rosnatka kapská je snadno pěstovatelná masožravá rostlina. Její polovzpřímené listy měří kolem 10 cm a jsou uspořádány v přízemní růžici. Čepel mají hustě pokrytou červeně zbarvenými žlázkami (tzv. tentakule), jejichž hlavičky vylučují kapky slizu, na něž se přilepí kořist. Tyto žlázky jsou dvojího typu: na okrajích listů dlouhé (ohýbají se ke středu listu a přidržují kořist, jakmile se uchytí) a po celé ploše listu krátké, které se ohýbají všemi směry v závislosti na aktuálním podráždění. Některé druhy rosnatek včetně rosnatky kapské dokážou ovinout kolem těla kořisti celý list.

Výška: 0,1 m

Tvar: přízemní růžice

List: dlouhý

Barva listu: zelená

Květ: Květní stvoly vyrůstají ze středu listové růžice. Jsou chlupaté a měří 20 až 30 cm. Pětičetné květy jsou zbarveny růžově, v průměru dosahují 1 až 2 cm a vykvétají postupně.

Barva květu: růžová

Nároky na půdu: písčitá, vřesovištní

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: Rosnatky jsou dobře pěstovatelné masožravky, pokud mají trvale zamokřený substrát a vysokou vlhkost vzduchu. Nejvhodnější je proto jejich umístění ve vitrínách či sklenících. Přes léto je možné letnit je, v zimě jim vyhovuje teplota kolem 10 stupňů Celsia, snesou ale i běžnou pokojovou teplotu.

Ostatní: Název rodu je odvozen z kapek slizu, které rostlina produkuje pro přichycení hmyzu. Na světle totiž připomínají kapky rosy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |