reveň rebarbora

reveň rebarbora
Latinsky: Rheum rhabarbarum
Slovensky: rebarbora dlanitá
Čeleď: rdesnovité, Polygonaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Reveň rebarbora, známá také jako reveň vlnitá či kadeřavá, je oblíbená řapíkatá zelenina pocházející z Asie. Konzumují se její zelené či červené řapíky, ovšem vždy tepelně zpracované, neboť obsahují jedovaté sloučeniny včetně kyseliny šťavelové. Z toho důvodu je tato trvalka méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním. Sklízí se až třetím rokem po výsadbě, přičemž nejvyšších výnosů dosahuje v pátém až sedmém roce.

Výška: 1 m

Tvar: rozvětvený, trs, vystoupavý, široký

List: široký, velký, opadavý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květy uspořádané v bohatých latách měří téměř 2 metry.

Barva květu: bílá

Plod: nažka s křídlem

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: neutrální, zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: sklizeň, list, snadné pěstování

Použití: Reveň se konzumuje tepelně upravená. Připravují se z ní koláče, moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, marmelády, čatný nebo zavařeniny.

Ostatní: Při zpracování reveňových řapíků se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, protože hliník reagující s kyselinou šťavelovou přechází do zeleniny, což neprospívá zdraví.

Kvetení: květen až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |