reveň rebarbora

reveň rebarbora
Latinsky: Rheum rhabarbarum
Slovensky: rebarbora dlanitá
Čeleď: rdesnovité, Polygonaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Reveň rebarbora, známá také jako reveň vlnitá či kadeřavá, je oblíbená řapíkatá zelenina pocházející z Asie. Konzumují se její zelené či červené řapíky, ovšem vždy tepelně zpracované, neboť obsahují jedovaté sloučeniny včetně kyseliny šťavelové. Z toho důvodu je tato trvalka méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním. Sklízí se až třetím rokem po výsadbě, přičemž nejvyšších výnosů dosahuje v pátém až sedmém roce.

Výška: 1 m

Tvar: rozvětvený, trs, vystoupavý, široký

List: široký, velký, opadavý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květy uspořádané v bohatých latách měří téměř 2 metry.

Barva květu: bílá

Plod: nažka s křídlem

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: neutrální, zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: sklizeň, list, snadné pěstování

Použití: Reveň se konzumuje tepelně upravená. Připravují se z ní koláče, moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, marmelády, čatný nebo zavařeniny.

Ostatní: Při zpracování reveňových řapíků se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, protože hliník reagující s kyselinou šťavelovou přechází do zeleniny, což neprospívá zdraví.

Kvetení: květen až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě.

včera |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |