reveň rebarbora

reveň rebarbora
Latinsky: Rheum rhabarbarum
Slovensky: rebarbora dlanitá
Čeleď: rdesnovité, Polygonaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Reveň rebarbora, známá také jako reveň vlnitá či kadeřavá, je oblíbená řapíkatá zelenina pocházející z Asie. Konzumují se její zelené či červené řapíky, ovšem vždy tepelně zpracované, neboť obsahují jedovaté sloučeniny včetně kyseliny šťavelové. Z toho důvodu je tato trvalka méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním. Sklízí se až třetím rokem po výsadbě, přičemž nejvyšších výnosů dosahuje v pátém až sedmém roce.

Výška: 1 m

Tvar: rozvětvený, trs, vystoupavý, široký

List: široký, velký, opadavý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květy uspořádané v bohatých latách měří téměř 2 metry.

Barva květu: bílá

Plod: nažka s křídlem

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: neutrální, zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: sklizeň, list, snadné pěstování

Použití: Reveň se konzumuje tepelně upravená. Připravují se z ní koláče, moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, marmelády, čatný nebo zavařeniny.

Ostatní: Při zpracování reveňových řapíků se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, protože hliník reagující s kyselinou šťavelovou přechází do zeleniny, což neprospívá zdraví.

Kvetení: květen až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |