řepa červená

řepa červená
Latinsky: Beta vulgaris var. Rubra
Slovensky: repa červená
Čeleď: merlíkovité, Chenopodiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Červená řepa je dvouletka pocházející ze Středomoří, pěstovala se už ve starém Římě. Konzumována byla nejen pro svou příjemnou chuť, ale i mnohé léčebné účinky. Obsahuje totiž vitaminy (C, E) a minerály (železo, draslík, hořčík, jód, zinek, mangan). Existují odrůdy s bulvami kulatými i dlouhými.

Výška: v květu až 0,75 m

Tvar: rozvětvený

List: celokrajný, velký, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství ve tvaru laty je tvořeno bílými květy.

Barva květu: bílá

Nároky na půdu: propustná, humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: sklizeň, list

Použití: Používá se k přípravě různých pokrmů. Podzemní kořenová část (bulvy) se vaří (boršč), podává studená po uvaření jako ochucený salát nebo peče, zelené listy se dusí, vaří nebo konzumují zasyrova.

Ostatní: V řepě se nachází betain, který zabraňuje kornatění tepen a podporuje činnost jater, a množství pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organizmu. Látky v ní obsažené rozšiřují věnčité tepny, zpevňují stěnu vlásečnic, působí močopudně, vylučují sůl z těla, povzbuzují činnost žaludku a tvorbu žluči, podporují činnost jater.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |