řepa červená

řepa červená
Latinsky: Beta vulgaris var. Rubra
Slovensky: repa červená
Čeleď: merlíkovité, Chenopodiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Červená řepa je dvouletka pocházející ze Středomoří, pěstovala se už ve starém Římě. Konzumována byla nejen pro svou příjemnou chuť, ale i mnohé léčebné účinky. Obsahuje totiž vitaminy (C, E) a minerály (železo, draslík, hořčík, jód, zinek, mangan). Existují odrůdy s bulvami kulatými i dlouhými.

Výška: v květu až 0,75 m

Tvar: rozvětvený

List: celokrajný, velký, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství ve tvaru laty je tvořeno bílými květy.

Barva květu: bílá

Nároky na půdu: propustná, humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: sklizeň, list

Použití: Používá se k přípravě různých pokrmů. Podzemní kořenová část (bulvy) se vaří (boršč), podává studená po uvaření jako ochucený salát nebo peče, zelené listy se dusí, vaří nebo konzumují zasyrova.

Ostatní: V řepě se nachází betain, který zabraňuje kornatění tepen a podporuje činnost jater, a množství pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organizmu. Látky v ní obsažené rozšiřují věnčité tepny, zpevňují stěnu vlásečnic, působí močopudně, vylučují sůl z těla, povzbuzují činnost žaludku a tvorbu žluči, podporují činnost jater.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |