řepa červená

řepa červená
Latinsky: Beta vulgaris var. Rubra
Slovensky: repa červená
Čeleď: merlíkovité, Chenopodiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Červená řepa je dvouletka pocházející ze Středomoří, pěstovala se už ve starém Římě. Konzumována byla nejen pro svou příjemnou chuť, ale i mnohé léčebné účinky. Obsahuje totiž vitaminy (C, E) a minerály (železo, draslík, hořčík, jód, zinek, mangan). Existují odrůdy s bulvami kulatými i dlouhými.

Výška: v květu až 0,75 m

Tvar: rozvětvený

List: celokrajný, velký, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství ve tvaru laty je tvořeno bílými květy.

Barva květu: bílá

Nároky na půdu: propustná, humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: sklizeň, list

Použití: Používá se k přípravě různých pokrmů. Podzemní kořenová část (bulvy) se vaří (boršč), podává studená po uvaření jako ochucený salát nebo peče, zelené listy se dusí, vaří nebo konzumují zasyrova.

Ostatní: V řepě se nachází betain, který zabraňuje kornatění tepen a podporuje činnost jater, a množství pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organizmu. Látky v ní obsažené rozšiřují věnčité tepny, zpevňují stěnu vlásečnic, působí močopudně, vylučují sůl z těla, povzbuzují činnost žaludku a tvorbu žluči, podporují činnost jater.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |