Červená řepa je dvouletka pocházející ze Středomoří, pěstovala se už ve starém Římě. Konzumována byla nejen pro svou příjemnou chuť, ale i mnohé léčebné účinky. Obsahuje totiž vitaminy (C, E) a minerály (železo, draslík, hořčík, jód, zinek, mangan). Existují odrůdy s bulvami kulatými i dlouhými.
Nejdůležitější vlastnosti
Výsev (duben až květen)
123456789101112
Nároky na půdu
propustná, humózní, výživná,
pH - neutrální
Listcelokrajný, velký, střídavý
Použití
Používá se k přípravě různých pokrmů. Podzemní kořenová část (bulvy) se vaří (boršč), podává studená po uvaření jako ochucený salát nebo peče, zelené listy se dusí, vaří nebo konzumují zasyrova.
Ostatní vlastnosti
V řepě se nachází betain, který zabraňuje kornatění tepen a podporuje činnost jater, a množství pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organizmu. Látky v ní obsažené rozšiřují věnčité tepny, zpevňují stěnu vlásečnic, působí močopudně, vylučují sůl z těla, povzbuzují činnost žaludku a tvorbu žluči, podporují činnost jater.
Barva listu: zelená
Květ: Květenství ve tvaru laty je tvořeno bílými květy.