rajče jedlé

rajče jedlé
Latinsky: Solanum lycopersicum
Slovensky: rajčiak jedlý
Čeleď: lilkovité, Solanaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Rajče jedlé neboli lilek rajče pochází z oblasti Střední a Jižní Ameriky, kde je vytrvalou rostlinou. U nás se pěstuje jako jednoletka, protože nesnese mráz. Plody - rajská jablka - mají v závislosti na kultivaru různé tvary i barvy, jsou velmi chutné a výživově cenné. Podle odborníků by jich člověk měl ročně zkonzumovat 16 kilogramů. Rajčata jsou u nás nejpěstovanější plodovou zeleninou, rozlišujeme tyčková a keříčková.
  • Výška: až 2 m
  • Tvar: vystoupavý, keř
  • List: lichozpeřený, chlupatý
  • Barva listu: zelená, spodina světlejší
  • Květ: Květenstvím je vijan se třemi až dvaceti květy, které jsou oboupohlavné.
  • Barva květu: žlutá/zlatá
  • Plod: bobule
  • Nároky na půdu: humózní, výživná
  • Nároky na půdu: pH: neutrální
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: plod, sklizeň, k sušení
  • Použití: Rajče jedlé se konzumuje především syrové (samostatně nebo jako součást salátů), ale uplatňuje se i v teplé kuchyni. Nejznámějším výrobkem z rajčat je kečup. Zralé plody obsahují betakaroteny, vitaminy C a B, lykopen (barvivo), chrom a draslík. Z více než 90 procent je tvoří voda, tuk neobsahují téměř žádný. Mají vysoký podíl vláknin. Rajčata jsou vhodná jako základ zdravé stravy, ale také jako součást redukčních a očistných diet, protože mají antioxidační účinky. Příznivě působí i při problémech s prostatou, nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny.
  • Ostatní: Do Evropy se rajče dostalo společně s bramborem v 16. století. Až do 19. století bylo ovšem pokládáno za jedovatou rostlinu, což se (zvláště ve střední Evropě)odráželo i na velmi omezené konzumaci jeho plodů. Nezralé plody rajčete mohou způsobit otravu organizmu.
  • Kvetení: červen až říjen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

23.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který b…

Nemusíte čekat až na předvánoční čas. Právě teď si můžete ozdobit dveře věncem s podzimní tématikou, který vás potěší při každém příchodu domů. Inspiraci najdete v galerii.

21.  10.  2020 |
Tohle je dům roku 2020: Podívejte se, jak je krásně propojený se zahradou

Tohle je dům roku 2020: Podívejte se, jak je …

Uprostřed obce Kojetín, nedaleko Nového Jičína vznikla betonová přístavba domu, která se aktuálně pyšní titulem Stavba roku 2020. Dům plynule navazuje na zahradu, skýtá netušené výhledy, střechu má pokrytou zelení a nemá vnitřní příčky.

25.  10.  2020 |