Rajče jedlé neboli lilek rajče pochází z oblasti Střední a Jižní Ameriky, kde je vytrvalou rostlinou. U nás se pěstuje jako jednoletka, protože nesnese mráz. Plody - rajská jablka - mají v závislosti na kultivaru různé tvary i barvy, jsou velmi chutné a výživově cenné. Podle odborníků by jich člověk měl ročně zkonzumovat 16 kilogramů. Rajčata jsou u nás nejpěstovanější plodovou zeleninou, rozlišujeme tyčková a keříčková.
Použití
Rajče jedlé se konzumuje především syrové (samostatně nebo jako součást salátů), ale uplatňuje se i v teplé kuchyni. Nejznámějším výrobkem z rajčat je kečup. Zralé plody obsahují betakaroteny, vitaminy C a B, lykopen (barvivo), chrom a draslík. Z více než 90 procent je tvoří voda, tuk neobsahují téměř žádný. Mají vysoký podíl vláknin. Rajčata jsou vhodná jako základ zdravé stravy, ale také jako součást redukčních a očistných diet, protože mají antioxidační účinky. Příznivě působí i při problémech s prostatou, nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny.
Ostatní vlastnosti
Do Evropy se rajče dostalo společně s bramborem v 16. století. Až do 19. století bylo ovšem pokládáno za jedovatou rostlinu, což se (zvláště ve střední Evropě)odráželo i na velmi omezené konzumaci jeho plodů. Nezralé plody rajčete mohou způsobit otravu organizmu.
Barva listu: zelená, spodina světlejší
Květ: Květenstvím je vijan se třemi až dvaceti květy, které jsou oboupohlavné.
Plod: bobule