rajče jedlé

rajče jedlé
Latinsky: Solanum lycopersicum
Slovensky: rajčiak jedlý
Čeleď: lilkovité, Solanaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Rajče jedlé neboli lilek rajče pochází z oblasti Střední a Jižní Ameriky, kde je vytrvalou rostlinou. U nás se pěstuje jako jednoletka, protože nesnese mráz. Plody - rajská jablka - mají v závislosti na kultivaru různé tvary i barvy, jsou velmi chutné a výživově cenné. Podle odborníků by jich člověk měl ročně zkonzumovat 16 kilogramů. Rajčata jsou u nás nejpěstovanější plodovou zeleninou, rozlišujeme tyčková a keříčková.

Výška: až 2 m

Tvar: vystoupavý, keř

List: lichozpeřený, chlupatý

Barva listu: zelená, spodina světlejší

Květ: Květenstvím je vijan se třemi až dvaceti květy, které jsou oboupohlavné.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, k sušení

Použití: Rajče jedlé se konzumuje především syrové (samostatně nebo jako součást salátů), ale uplatňuje se i v teplé kuchyni. Nejznámějším výrobkem z rajčat je kečup. Zralé plody obsahují betakaroteny, vitaminy C a B, lykopen (barvivo), chrom a draslík. Z více než 90 procent je tvoří voda, tuk neobsahují téměř žádný. Mají vysoký podíl vláknin. Rajčata jsou vhodná jako základ zdravé stravy, ale také jako součást redukčních a očistných diet, protože mají antioxidační účinky. Příznivě působí i při problémech s prostatou, nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny.

Ostatní: Do Evropy se rajče dostalo společně s bramborem v 16. století. Až do 19. století bylo ovšem pokládáno za jedovatou rostlinu, což se (zvláště ve střední Evropě)odráželo i na velmi omezené konzumaci jeho plodů. Nezralé plody rajčete mohou způsobit otravu organizmu.

Kvetení: červen až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Fíkus: Pěstování od A do Z

Fíkus: Pěstování od A do Z

Pokojové fíkusy patří k oblíbeným rostlinám hlavně proto, že dokáží čistit vzduch a mají minimální nároky na péči. Přesto ale existují věci, na které si při pěstování těchto pokojovek musíte dát pozor. Které to jsou?

9.  1.  2019 |
Drhání je zase v módě: Vyrobte si kabelku, závěs na květináč či lapač snů

Drhání je zase v módě: Vyrobte si kabelku, zá…

V 70. letech bylo velmi populární. Drhané doplňky zdobily nejen každý interiér, ale i většinu žen. Pak ale upadlo v zapomnění. Nyní se však tato technika, nazývaná také makramé, opět vrací do módy. Pro vaši inspiraci jsme připravili galerii těch nejzajímavějších výrobků. Který se vám líbí nejvíc?

6.  1.  2019 |
Barva roku 2019 je medově hnědá i korálově růžová. Co dokáží s interiérem?

Barva roku 2019 je medově hnědá i korálově rů…

Zajímáte se o interiérový design a sledujete aktuální trendy? Pak už určitě netrpělivě čekáte na informaci, která z barev se letos stane tou nej. Na světe je několik společností, které určují trendy. Jejich volba tentokrát padla na medově hnědou, korálově růžovou, terakotovou a velmi tmavě zelenou. V naší velké fotogalerii si je můžete prohlédnout.

13.  1.  2019 |