protěž alpská

protěž alpská
Latinsky: Leontopodium alpinum
Slovensky: plesnivec alpínsky
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Stříbrně plstnatá protěž alpská je vysokohorská rostlina, která se vyskytuje i na místech převyšujících tři tisíce metrů nadmořské výšky. U nás ve volné přírodě neroste. Tato snad nejznámější horská rostlina je chráněná v celé Evropě.

Výška: 0,05-0,2 m

Tvar: přízemní růžice

List: obvejčitý, chlupatý

Barva listu: stříbrná/šedá

Květ: Protěže mají plstnaté okvětní lístky, vlastním květem je žlutavý, ochmýřený hvězdicovitý kvítek.

Barva květu: bílá, žlutá/zlatá, dvoubarevná

Plod: nažka s chmýrem

Nároky na půdu: propustná, štěrkovitá

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, list

Použití: Protěž je typickou skalničkou, která se hodí i do koryt v kombinaci se zakrslými jehličinami nebo do menších nepravidelných záhonů, kde se její trsy rozrůstají jako půdokryvná rostlina. Jejích hojivých, antibakteriálních a antiseptických účinků využívá farmaceutický i kosmetický průmysl.

Ostatní: Tato okrasná rostlina je plně mrazuvzdorná, ale potřebuje ochranu před vlhkem a dlouho ležícím sněhem. Vhodné je umístit nad ni kus silnějšího skla tak, aby neleželo přímo na ní. Rohy tabulky podepřete oblázky, protěži tím zajistíte přístup vzduchu.

Kvetení: červen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |