přeslička rolní

přeslička rolní
Latinsky: Equisetum arvense
Slovensky: praslička roľná
Čeleď: přesličkovité, Equisetaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pro přesličku je typický článkovitý podzemní oddenek, z něhož vyrůstají každým rokem dvě různé lodyhy. Brzy zjara se objevuje světle hnědě zbarvená lodyha plodná, vysoká 10 až 30 cm, která je dužnatá a nerýhovaná. Na jejím vrcholku vyrůstá tupý válcovitý klas, po jehož dozrání a vyprášení výtrusnic plodná lodyha uschne a místo ní vyrazí zeleně zbarvená letní neplodná lodyha stromečkového vzrůstu, jež je přeslenovitě rozvětvená a měří 10 až 70 cm.

Výška: 0,1-0,7 m

Barva listu: zelená, modrá

Plod: šištice

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: polostín až stín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: list, snadné pěstování, k sušení

Použití: Na sušení se sbírají letní zelené lodyhy. Látky v nich obsažené (zvláště křemičitany) působí hojivě (zevní použití na rány, hemoroidy), močopudně (záněty močového ústrojí, močové či ledvinové kaménky), zvyšují pružnost a pevnost cév, působí antirevmaticky. Jako kloktadlo se hodí při léčbě angíny, zánětech dutiny ústní, katarech průdušek. Zastavuje krvácení při vykašlávání krve, děložních krváceních a hemoroidech. Pravidelné a dlouhodobé užívání přesličky v dávce 0,15 l odvaru denně prý výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny. Natí z této rostliny lze snadno umýt a vydrhnout nádobí, což přijde vhod zvláště při pobytu v přírodě.

Ostatní: Při sběru pozor na záměnu s jedovatou přesličkou bahenní! Poznávacím znakem je porovnání délky prvního článku postranních větví ve střední a horní části stonku s délkou pochvy na stonku. Je-li první článek větví delší než pochva, jedná se o léčivou přesličku rolní, je-li první článek větví kratší než pochva, jedná se o jedovatou přesličku bahenní.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |