potočnice lékařská

potočnice lékařská
Latinsky: Nasturtium officinale
Slovensky: potočnica lekárska
Čeleď: brukvovité, Brassicaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Dříve byla označována také jako řeřicha potoční či řeřišnice bílá. Tento původně euroasijský druh mírného pásu dnes roste krom Austrálie a Antarktidy na všech kontinentech, a to v okolí potoků a pramenů. U nás se vyskytuje vzácně, na Slovensku je rozšířenější. Jako zeleninu si ji prý oblíbil Napoleon Bonaparte, na jehož popud začala být ve Francii pěstována a dále šlechtěna. Při vhodných podmínkách poroste i v květináči.

Výška: 0,3-0,9 m

List: lichozpeřený, zubovitý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Bílé čtyřčetné květy mají žlutě zbarvené prašníky. Potočnice kvete v hroznovitém květenství.

Barva květu: bílá

Plod: šešule

Nároky na půdu: propustná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: polostín až stín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: list, vůně, snadné pěstování

Použití: Potočnice posiluje imunitní systém, léčí horečnatá a zánětlivá onemocnění a chudokrevnost. Podporuje vykašlávání hlenů, čistí krev, působí močopudně, stimuluje vylučování žluči, pročišťuje játra, zlepšuje zažívání, upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je osvědčeným životabudičem při jarní únavě. V přísadách šamponů působí blahodárně i na vlasový porost. Z jejích semen se připravovala hořčice. Listy rostliny mají ostřejší, pikantní chuť, takže se dobře hodí jako přísada do pomazánek, salátů, rybích pokrmů nebo polévek. Z jejích semen se připravovala hořčice a z přezimujících částí salát, který je stále oblíbeným pokrmem například v severských zemích a v Irsku, kde se potočnici říká zelí svatého Patrika. Listy mají nahořklou, kořenitou a štiplavou chuť podobně jako ředkvičky nebo řeřicha, nejchutnější jsou z vrcholu lodyhy.

Ostatní: Latinský název rostliny je odvozen ze slova nasitortium, což znamená nos trápící (podle její specifické vůně). Potočnice lékařská je u nás chráněna coby rostlina silně ohrožená.

Kvetení: duben až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |