Ač má popenec široké využití v lidovém léčitelství i v kuchyni, v lékárně se neprodává, a tak je čas nasbírat jej právě teď.
Plevel někde stranou v zahradě nemusí být problém, zvláště pokud si na něm občas pochutnáte – kopřiva, popenec, bršlice kozí noha. Jakmile se ale objeví ve výsadbě, zasáhněte co nejdříve. Rozrůstá se rychle a bývá úporný. Co s ním? V kuchyni najdete ekologické herbicidy, o nichž jste možná neměli ani tušení.
Asi metr vysoká bylina vykvétá na jaře a v brzkém létě a omamně voní. Nejvíc pozornosti si ale zaslouží na podzim, kdy její tobolky získají vzhled stříbrných penízků, které září podzimním pošmournem. Tehdy je nepřehlédnutelná.
Hladký, zelený trávník bez plevele vypadá možná na první pohled hezky, ale stojí spoustu peněz, dá hodně práce a není moc ekologický. Není lepší pěstovat pod okny louku?
Sluneční paprsky v posledních dnech získávají na síle a ze země začínají vytahovat první jarní bylinky. Ty mají údajně největší sílu, vždyť ty malé výhonky musí prorazit zeminu a prodrat se ke slunci. Už brzy začne všechno pučet a rašit a ze zimního spánku by se měli probrat i bylinkáři.
Na alergiky číhá v březnu největší nebezpečí v podobě pylu ze stromů a keřů, který poletuje vzduchem. Které to jsou a kterým se obloukem vyhnout?
Nakupovat množství umělých hnojiv, případně shánět chlévský či koňský hnůj je poměrně nákladné – jak finančně, tak i časově. Není nic lepšího, než si vyrobit hnojivo z vlastních zdrojů a mít ho stále k dispozici.
Z těchto rostlin lze vytvořit neobvyklou hostinu, aniž by to znamenalo, že se můžete jít už jen pást. To, oč na zahrádce nebo při procházce přírodou zavadíte přezíravým okem, proměníte ve vybranou lahůdku.
Pokud doma topíte dřevem, určitě řešíte, kam a jak uskladnit palivové dříví. Dřevo se sice dá vyskládat do nevzhledných stěn, ale proč by vám měly hyzdit pozemek? Povyšte skládání dřeva na umění a své zásoby uchovávejte tak, aby vás pohled na ně těšil. Zapojit fantazii se vyplatí i v případě, že potřebujete uskladnit jen pár polínek na grilování.
Dlouho očekávané období veselení a hodování je tu! Pokud se rádi bavíte, milujete karnevaly, průvody masek a klasické české zabijačkové pochoutky, nenechte si ujít některý z masopustů, které se budou konat! Zmapovali jsme pro vás situaci po celé České republice a našli ty nejzajímavější.
I když se nás zima ještě drží, můžeme s nadějí přivítat prodlužující se dny coby předzvěst blížícího se jara. Příležitostí k tomu jsou Hromnice. Už naši předkové, a dokonce i staří Keltové každoročně vítali jaro, světili svíčky a dodržovali nejrůznější zvyky s cílem ochránit své blízké a majetek. Keltové nazývali tento svátek Imbolc. Víte, jak Hromnice souvisejí se svátkem Uvedení Páně do chrámu, které tradice a pranostiky jsou s nimi spojeny?
Zamiokulkas patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač vypadá exoticky, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny, o kterou se nemusíte nijak specificky starat, přesto nadělá spoustu parády. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i ve videu v úvodu článku.
Nezáleží na tom, zda dřevem vytápíte celý rodinný dům, potřebujete na chalupě zatopit v kamnech či jen rozdělat oheň, abyste si mohli opéct buřty. Ve všech případech budete potřebovat dřevo, které dobře hoří, tedy takové, které správně vyschlo. Jak na to?