pohanka obecná

pohanka obecná
Latinsky: Fagopyrum esculentum
Slovensky: pohánka obyčajná
Čeleď: rdesnovité, Polygonaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pohanka obecná, známá také jako pohanka jedlá, je jednoletá nenáročná plodina pocházející z Číny. Do Evropy ji přivezli pohanští nájezdníci, podle kterých byla pojmenována. K jejímu rozšíření u nás došlo v 18. století, postupně ale byla nahrazována jinými obilovinami. V současnosti její obliba opět roste, pohanka totiž má vícero využití. Nejvíce se však uplatňuje jako potravina s vysokým obsahem lehce stravitelných bílkovin a alkaloidu rutinu, který má schopnost zvyšovat pružnost cévních i žilních stěn. Neobsahuje lepek.

Výška: 0,5-1,4 m

List: řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné pětičetné květy vyrůstají z úžlabí listů a jsou uspořádány v hroznech. Mohou být bílé nebo růžové, méně často červené.

Barva květu: bílá, růžová, červená

Plod: nažka

Nároky na půdu: písčitá, lehká, hlinitá

Atraktivita: medonosné, plod, sklizeň, list, snadné pěstování, k sušení

Použití: Pohanka obecná se uplatňuje především jako součást lidské výživy. Její plody se zpracovávají na kroupy, krupici i mouku, nať se dá použít do polévek jako koření nebo se z ní stejně jako z květů a plev připravují léčivé čaje, které rozšiřují cévy a snižují cholesterol v krvi. Je to vhodná meziplodina k obnově úrodnosti a struktury půdy. Nažky a sláma se používají i jako krátkodobější krmivo pro zvířata. Pro obsah rutinu se tato medonosná rostlina pěstuje i k farmaceutickým účelům.

Ostatní: Pohanka je pěstitelsky nenáročná, roste v téměř jakékoliv půdě. Je ale velmi citlivá na mráz, doporučuje se proto vysévat ji až po ledových mužích.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |