pohanka obecná

pohanka obecná
Latinsky: Fagopyrum esculentum
Slovensky: pohánka obyčajná
Čeleď: rdesnovité, Polygonaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pohanka obecná, známá také jako pohanka jedlá, je jednoletá nenáročná plodina pocházející z Číny. Do Evropy ji přivezli pohanští nájezdníci, podle kterých byla pojmenována. K jejímu rozšíření u nás došlo v 18. století, postupně ale byla nahrazována jinými obilovinami. V současnosti její obliba opět roste, pohanka totiž má vícero využití. Nejvíce se však uplatňuje jako potravina s vysokým obsahem lehce stravitelných bílkovin a alkaloidu rutinu, který má schopnost zvyšovat pružnost cévních i žilních stěn. Neobsahuje lepek.

Výška: 0,5-1,4 m

List: řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné pětičetné květy vyrůstají z úžlabí listů a jsou uspořádány v hroznech. Mohou být bílé nebo růžové, méně často červené.

Barva květu: bílá, růžová, červená

Plod: nažka

Nároky na půdu: písčitá, lehká, hlinitá

Atraktivita: medonosné, plod, sklizeň, list, snadné pěstování, k sušení

Použití: Pohanka obecná se uplatňuje především jako součást lidské výživy. Její plody se zpracovávají na kroupy, krupici i mouku, nať se dá použít do polévek jako koření nebo se z ní stejně jako z květů a plev připravují léčivé čaje, které rozšiřují cévy a snižují cholesterol v krvi. Je to vhodná meziplodina k obnově úrodnosti a struktury půdy. Nažky a sláma se používají i jako krátkodobější krmivo pro zvířata. Pro obsah rutinu se tato medonosná rostlina pěstuje i k farmaceutickým účelům.

Ostatní: Pohanka je pěstitelsky nenáročná, roste v téměř jakékoliv půdě. Je ale velmi citlivá na mráz, doporučuje se proto vysévat ji až po ledových mužích.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |