pohanka obecná

pohanka obecná
Latinsky: Fagopyrum esculentum
Slovensky: pohánka obyčajná
Čeleď: rdesnovité, Polygonaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pohanka obecná, známá také jako pohanka jedlá, je jednoletá nenáročná plodina pocházející z Číny. Do Evropy ji přivezli pohanští nájezdníci, podle kterých byla pojmenována. K jejímu rozšíření u nás došlo v 18. století, postupně ale byla nahrazována jinými obilovinami. V současnosti její obliba opět roste, pohanka totiž má vícero využití. Nejvíce se však uplatňuje jako potravina s vysokým obsahem lehce stravitelných bílkovin a alkaloidu rutinu, který má schopnost zvyšovat pružnost cévních i žilních stěn. Neobsahuje lepek.

Výška: 0,5-1,4 m

List: řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné pětičetné květy vyrůstají z úžlabí listů a jsou uspořádány v hroznech. Mohou být bílé nebo růžové, méně často červené.

Barva květu: bílá, růžová, červená

Plod: nažka

Nároky na půdu: písčitá, lehká, hlinitá

Atraktivita: medonosné, plod, sklizeň, list, snadné pěstování, k sušení

Použití: Pohanka obecná se uplatňuje především jako součást lidské výživy. Její plody se zpracovávají na kroupy, krupici i mouku, nať se dá použít do polévek jako koření nebo se z ní stejně jako z květů a plev připravují léčivé čaje, které rozšiřují cévy a snižují cholesterol v krvi. Je to vhodná meziplodina k obnově úrodnosti a struktury půdy. Nažky a sláma se používají i jako krátkodobější krmivo pro zvířata. Pro obsah rutinu se tato medonosná rostlina pěstuje i k farmaceutickým účelům.

Ostatní: Pohanka je pěstitelsky nenáročná, roste v téměř jakékoliv půdě. Je ale velmi citlivá na mráz, doporučuje se proto vysévat ji až po ledových mužích.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Zářivě oranžové plody někteří milují, jiní je nemusí. Výrazně sladká chuť se projeví až u přezrálých plodů, které však v obchodech nedostanete. Příznivci hurmi kaki si je však mohou vypěstovat i doma.

13.  2.  2018 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

18.  2.  2018 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

11.  2.  2018 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

6.  2.  2018 |
Jak levně a rychle vyčistit stříbro

Jak levně a rychle vyčistit stříbro

Pokud jste si, stejně jako já, oblíbili spíše stříbro než zlato, všimli jste si už určitě, že tyto řetízky, náramky a prstýnky po čase nevypadají tak pěkně, jako když byly nové. Zmatní a začnou černat. Pokud ale víte jak na to, můžete je doma snadno vyčistit a původní lesk jim rychle vrátit. Všechno, co k tomu budete potřebovat, najdete doma.

9.  2.  2018 |