Popis: Pohanka obecná, známá také jako pohanka jedlá, je jednoletá nenáročná plodina pocházející z Číny. Do Evropy ji přivezli pohanští nájezdníci, podle kterých byla pojmenována. K jejímu rozšíření u nás došlo v 18. století, postupně ale byla nahrazována jinými obilovinami. V současnosti její obliba opět roste, pohanka totiž má vícero využití. Nejvíce se však uplatňuje jako potravina s vysokým obsahem lehce stravitelných bílkovin a alkaloidu rutinu, který má schopnost zvyšovat pružnost cévních i žilních stěn. Neobsahuje lepek.
Výška: 0,5-1,4 m
List: řapíkatý
Barva listu: zelená
Květ: Oboupohlavné pětičetné květy vyrůstají z úžlabí listů a jsou uspořádány v hroznech. Mohou být bílé nebo růžové, méně často červené.
Barva květu: bílá, růžová, červená
Plod: nažka
Nároky na půdu: písčitá, lehká, hlinitá
Atraktivita: medonosné, plod, sklizeň, list, snadné pěstování, k sušení
Použití: Pohanka obecná se uplatňuje především jako součást lidské výživy. Její plody se zpracovávají na kroupy, krupici i mouku, nať se dá použít do polévek jako koření nebo se z ní stejně jako z květů a plev připravují léčivé čaje, které rozšiřují cévy a snižují cholesterol v krvi. Je to vhodná meziplodina k obnově úrodnosti a struktury půdy. Nažky a sláma se používají i jako krátkodobější krmivo pro zvířata. Pro obsah rutinu se tato medonosná rostlina pěstuje i k farmaceutickým účelům.
Ostatní: Pohanka je pěstitelsky nenáročná, roste v téměř jakékoliv půdě. Je ale velmi citlivá na mráz, doporučuje se proto vysévat ji až po ledových mužích.
Kvetení: červen až červenec