podzemnice olejná

podzemnice olejná
Latinsky: Arachis hypogea
Slovensky: podzemnica olejná
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Podzemnice olejná je jednoletá rostlina s chlupatým stonkem. Pochází pravděpodobně z Jižní Ameriky, její pěstování se po světě rozšířilo teprve v době, kdy španělští dobyvatelé přivezli rostliny do Evropy. Protože teploty, které potřebuje ke zdárnému vývoji, by neměly klesnout pod 20 stupňů Celsia, je vhodné pěstovat ji u nás ve skleníku či fóliovníku. Existují odrůdy se vzpřímenou lodyhou (hodí se do chladnějších oblastí) a s lodyhou plazivou (hodí se do teplejších oblastí). Sklizeň nastává, jakmile rostlina na podzim zaschne a odumře.

Výška: do 0,5 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý, plazivý

List: sudozpeřený, řapíkatý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Žluté až žlutooranžové květy mají před opylením jen krátký stonek. Ten se potom začne prodlužovat a sklánět k zemi, kam se doslova zavrtá a začne vytvářet plody.

Barva květu: žlutá/zlatá, oranžová

Plod: lusk

Nároky na půdu: humózní, písčitá, lehká

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Podzemnice olejná se pěstuje pro semena, známá jako arašídy, buráky nebo burské oříšky. Mohou se jíst syrová, dají se péct, pražit, sušit, nasolovat, nakládat do cukru, do sirupu nebo vařit. Také se z nich lisuje olej, který se využívá v potravinářství (vyrábí se z něj arašídové máslo), ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Některé kultivary podzemnice se používají jako krmivo nebo zelené hnojivo.

Ostatní: Arašídy obsahují významné množství resveratrolu, což je látka s antioxidačními a antibakteriálními účinky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |