podzemnice olejná

podzemnice olejná
Latinsky: Arachis hypogea
Slovensky: podzemnica olejná
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Podzemnice olejná je jednoletá rostlina s chlupatým stonkem. Pochází pravděpodobně z Jižní Ameriky, její pěstování se po světě rozšířilo teprve v době, kdy španělští dobyvatelé přivezli rostliny do Evropy. Protože teploty, které potřebuje ke zdárnému vývoji, by neměly klesnout pod 20 stupňů Celsia, je vhodné pěstovat ji u nás ve skleníku či fóliovníku. Existují odrůdy se vzpřímenou lodyhou (hodí se do chladnějších oblastí) a s lodyhou plazivou (hodí se do teplejších oblastí). Sklizeň nastává, jakmile rostlina na podzim zaschne a odumře.

Výška: do 0,5 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý, plazivý

List: sudozpeřený, řapíkatý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Žluté až žlutooranžové květy mají před opylením jen krátký stonek. Ten se potom začne prodlužovat a sklánět k zemi, kam se doslova zavrtá a začne vytvářet plody.

Barva květu: žlutá/zlatá, oranžová

Plod: lusk

Nároky na půdu: humózní, písčitá, lehká

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Podzemnice olejná se pěstuje pro semena, známá jako arašídy, buráky nebo burské oříšky. Mohou se jíst syrová, dají se péct, pražit, sušit, nasolovat, nakládat do cukru, do sirupu nebo vařit. Také se z nich lisuje olej, který se využívá v potravinářství (vyrábí se z něj arašídové máslo), ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Některé kultivary podzemnice se používají jako krmivo nebo zelené hnojivo.

Ostatní: Arašídy obsahují významné množství resveratrolu, což je látka s antioxidačními a antibakteriálními účinky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |