podzemnice olejná

podzemnice olejná
Latinsky: Arachis hypogea
Slovensky: podzemnica olejná
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Podzemnice olejná je jednoletá rostlina s chlupatým stonkem. Pochází pravděpodobně z Jižní Ameriky, její pěstování se po světě rozšířilo teprve v době, kdy španělští dobyvatelé přivezli rostliny do Evropy. Protože teploty, které potřebuje ke zdárnému vývoji, by neměly klesnout pod 20 stupňů Celsia, je vhodné pěstovat ji u nás ve skleníku či fóliovníku. Existují odrůdy se vzpřímenou lodyhou (hodí se do chladnějších oblastí) a s lodyhou plazivou (hodí se do teplejších oblastí). Sklizeň nastává, jakmile rostlina na podzim zaschne a odumře.

Výška: do 0,5 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý, plazivý

List: sudozpeřený, řapíkatý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Žluté až žlutooranžové květy mají před opylením jen krátký stonek. Ten se potom začne prodlužovat a sklánět k zemi, kam se doslova zavrtá a začne vytvářet plody.

Barva květu: žlutá/zlatá, oranžová

Plod: lusk

Nároky na půdu: humózní, písčitá, lehká

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Podzemnice olejná se pěstuje pro semena, známá jako arašídy, buráky nebo burské oříšky. Mohou se jíst syrová, dají se péct, pražit, sušit, nasolovat, nakládat do cukru, do sirupu nebo vařit. Také se z nich lisuje olej, který se využívá v potravinářství (vyrábí se z něj arašídové máslo), ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Některé kultivary podzemnice se používají jako krmivo nebo zelené hnojivo.

Ostatní: Arašídy obsahují významné množství resveratrolu, což je látka s antioxidačními a antibakteriálními účinky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |