planika obecná

planika obecná
Latinsky: Arbutus unedo
Slovensky: planika obyčajná
Čeleď: vřesovcovité, Ericaceae
Typ: strom
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Planika obecná je stálezelený, dlouhověký strom se sukovitou, loupavou a zespodu sytě hnědou borkou. Pochází ze Středomoří, je blízce příbuzná vřesu. Je známa i pod názvem jahodový strom. U nás se pěstuje jako okrasná nádobová rostlina. Kvete na podzim, plody ale dozrávají až rok poté.Jsou velké asi 2 cm, kulovité, s malými bradavkami. Připomínají známější liči. Zdaleka ale nejsou tak chutné, zvláště v chladnějších oblastech.

Výška: do 6 m

Tvar: strom

List: kopinatý, stálezelený, vstřícný, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Drobné zvonkovité květy se podobají vřesovým. Objevují se až koncem podzimu a jejich zbarvení se liší podle odrůdy.

Barva květu: bílá, růžová

Plod: bobule

Nároky na půdu: propustná, humózní, vřesovištní

Nároky na půdu: pH: kyselé, zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, medonosné, plod, list, podzimní zbarvení

Použití: Planika se pěstuje především jako okrasná rostlina. Plody se nejí syrové, ale zpracovávají se, a sice na cukroví, bonbóny, likéry a šerbety. Její tvrdé dřevo je vynikající palivo.

Ostatní: Planika upřednostňuje kyselou zeminu, ale roste i v mírně vápenaté. K přezimování potřebuje teplotu kolem 3 až 5 stupňů Celsia.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |