pískavice řecké seno

pískavice řecké seno
Latinsky: Trigonella foenum-graecum
Slovensky: senovka grécka
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pískavice řecké seno je kulturní rostlina tvořící přechod mezi pícninami a obilovinami. Pochází z jihozápadní Asie, zdomácněla ve Středozemí, severní a východní Africe. V našich podmínkách se pěstuje spíše výjimečně, a to ve vinorodých oblastech. Pěstuje se především pro semena, která po 20 dozrávají v až 10 cm dlouhých, srpovitě prohnutých luscích. Celá rostlina má charakteristickou vůni polévkového koření či čerstvě posečeného sena.

Výška: 0,35–0,5 m

Tvar: řídký

List: eliptický, pilovitý, opadavý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: Květy vyrůstají po 1 až 3 téměř přisedlé v paždí listů, mají pětizubý kalich a žlutavě bílou korunu. Na rozdíl od lusků nejsou příliš nápadné.

Barva květu: bílá, žlutá/zlatá

Plod: lusk

Nároky na půdu: písčitá, hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň, list, vůně, k sušení

Použití: Pískavice se uplatňuje jako krmivo pro dobytek, v léčitelství a farmaceutickém průmyslu. Rozemletá semena tvoří součást směsí různých koření (samotná mají příliš pronikavou a nepříjemnou vůni). Jako koření se užívají i čerstvé nebo sušené listy. Látky v pískavici obsažené pomáhají při léčbě křečových žil a hemoroidů, mají protizánětlivé a protirevmatické účinky, váží cholesterol ve střevech, podporují trávení, zevně změkčují kůži. Čaj mírní kašel a podporuje sekreci mléka u kojících žen. Pískavice se hodí do zeleninových pokrmů.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |