pískavice řecké seno

pískavice řecké seno
Latinsky: Trigonella foenum-graecum
Slovensky: senovka grécka
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Pískavice řecké seno je kulturní rostlina tvořící přechod mezi pícninami a obilovinami. Pochází z jihozápadní Asie, zdomácněla ve Středozemí, severní a východní Africe. V našich podmínkách se pěstuje spíše výjimečně, a to ve vinorodých oblastech. Pěstuje se především pro semena, která po 20 dozrávají v až 10 cm dlouhých, srpovitě prohnutých luscích. Celá rostlina má charakteristickou vůni polévkového koření či čerstvě posečeného sena.
  • Výška: 0,35–0,5 m
  • Tvar: řídký
  • List: eliptický, pilovitý, opadavý, vícečetný
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Květy vyrůstají po 1 až 3 téměř přisedlé v paždí listů, mají pětizubý kalich a žlutavě bílou korunu. Na rozdíl od lusků nejsou příliš nápadné.
  • Barva květu: bílá, žlutá/zlatá
  • Plod: lusk
  • Nároky na půdu: písčitá, hlinitá, výživná
  • Nároky na půdu: pH: zásadité
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: plod, sklizeň, list, vůně, k sušení
  • Použití: Pískavice se uplatňuje jako krmivo pro dobytek, v léčitelství a farmaceutickém průmyslu. Rozemletá semena tvoří součást směsí různých koření (samotná mají příliš pronikavou a nepříjemnou vůni). Jako koření se užívají i čerstvé nebo sušené listy. Látky v pískavici obsažené pomáhají při léčbě křečových žil a hemoroidů, mají protizánětlivé a protirevmatické účinky, váží cholesterol ve střevech, podporují trávení, zevně změkčují kůži. Čaj mírní kašel a podporuje sekreci mléka u kojících žen. Pískavice se hodí do zeleninových pokrmů.
  • Kvetení: červen až červenec
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |