pískavice řecké seno

pískavice řecké seno
Latinsky: Trigonella foenum-graecum
Slovensky: senovka grécka
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pískavice řecké seno je kulturní rostlina tvořící přechod mezi pícninami a obilovinami. Pochází z jihozápadní Asie, zdomácněla ve Středozemí, severní a východní Africe. V našich podmínkách se pěstuje spíše výjimečně, a to ve vinorodých oblastech. Pěstuje se především pro semena, která po 20 dozrávají v až 10 cm dlouhých, srpovitě prohnutých luscích. Celá rostlina má charakteristickou vůni polévkového koření či čerstvě posečeného sena.

Výška: 0,35–0,5 m

Tvar: řídký

List: eliptický, pilovitý, opadavý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: Květy vyrůstají po 1 až 3 téměř přisedlé v paždí listů, mají pětizubý kalich a žlutavě bílou korunu. Na rozdíl od lusků nejsou příliš nápadné.

Barva květu: bílá, žlutá/zlatá

Plod: lusk

Nároky na půdu: písčitá, hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň, list, vůně, k sušení

Použití: Pískavice se uplatňuje jako krmivo pro dobytek, v léčitelství a farmaceutickém průmyslu. Rozemletá semena tvoří součást směsí různých koření (samotná mají příliš pronikavou a nepříjemnou vůni). Jako koření se užívají i čerstvé nebo sušené listy. Látky v pískavici obsažené pomáhají při léčbě křečových žil a hemoroidů, mají protizánětlivé a protirevmatické účinky, váží cholesterol ve střevech, podporují trávení, zevně změkčují kůži. Čaj mírní kašel a podporuje sekreci mléka u kojících žen. Pískavice se hodí do zeleninových pokrmů.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |