pilát modrý

pilát modrý
Latinsky: Anchusa azurea
Slovensky: smohla azúrová
Čeleď: brutnákovité, Boraginaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Robustní vzpřímená rostlina se štětinatými stonky, nahoře větvená. Pochází z oblasti Středomoří a jihozápadní Asii, roste také v Maďarsku, na jihu Slovenska, Krymu či v Severní Americe. Objevuje se i na jižní Moravě a místy v Čechách. Přízemní listy tvoří růžici, jsou eliptické až kopinaté, krátce řapíkaté a oboustranně drsně chlupaté. Lodyžní listy jsou úzce kopinaté, na konci okrouhlé až tupě špičaté, na okraji často podvinuté.

Výška: 0,2-1,5 m

Tvar: rozvětvený, trs

List: eliptický, chlupatý, kopinatý, špičatý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Krátce stopkaté blankytně či ocelově modré až modrofialové květy pilátu modrého dosahují průměru kolem 20 mm. Jejich kalichy jsou členěné až téměř k bázi, štětinaté s dlouhými zuby. Květenství jsou vijanovitá.

Barva květu: modrá/fialová

Plod: tvrdka

Nároky na půdu: propustná, písčitá, hlinitá

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, medonosné, list, květy k řezu

Použití: Pilát modrý se pěstuje jako okrasná rostlina v záhonech i skalkách, používá se i jako řezaná rostlina.

Ostatní: Od pilátu lékařského (Anchusa officinalis) se pilát modrý odlišuje krátce stopkatými květy, charakterem odění lodyh a hlouběji členěným kalichem.

Kvetení: březen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |