pilát lékařský

pilát lékařský
Latinsky: Anchusa officinalis
Slovensky: smohla lekárska
Čeleď: brutnákovité, Boraginaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pilát lékařský je dvouletá až vytrvalá bylina. Z téměř nevětveného černého kulovitého kořenu vyrůstá více přímých nebo vystoupavých lodyh s drsnými chlupy. Nahoře jsou krátce větvené. Přízemní řapíkaté listy jsou v růžici, lodyžní listy jsou přisedlé až objímavé.

Výška: 0,3-0,8 m

Tvar: rozkladitý

List: celokrajný, zubovitý, kopinatý, opadavý, srdčitý

Barva listu: zelená

Květ: Drobné květy tvořící krátké husté vijany jsou nejdříve červené, potom se barví do modrofialové, méně často bílé. Koruna je nálevkovitá, s pěti okrouhlými rozloženými cípy, jež jsou v ústí ozdobeny sametovými hrbolky.

Barva květu: bílá, modrá/fialová, červená

Plod: tvrdka

Nároky na půdu: propustná, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ

Použití: Dříve se používal v lidové medicíně k léčbě vředů a kožních zánětů, kašle a jako projímadlo. Pomocí kořenů se barvily látky (červeně a hnědě).

Kvetení: květen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |