petržel zahradní kořenová

petržel zahradní kořenová
Latinsky: Petroselinum crispum convar. radicosum
Slovensky: petržlen koreňový
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kořenová zelenina pocházející ze Středozemí. Coby dvouletka vytváří prvním rokem přízemní růžici listů a shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni. Druhým rokem vyžene mohutnou lodyhu s okoličnatým květenstvím. Jakmile semena dozrají, přestane petržel vytvářet další listy.

Tvar: přízemní růžice

List: opadavý

Barva listu: světle zelená

Květ: okolík

Barva květu: žlutá/zlatá, zelená

Plod: nažka

Nároky na půdu: lehká

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list, vůně, k sušení

Použití: Listy se sklízí a zpracovávají čerstvé, ale je možné zmrazit je i usušit. Kořeny se dobývají koncem podzimu. Ukládají se do písku, ideálně do chladného sklepa (v něm vydrží velmi dlouho). Kousky kořene lze stejně jako listy zmrazit a usušit. Petržel se používá především v kuchyni, ale i v kosmetice a léčitelství (čistí krev, je močopudná a podporuje tvorbu krve).

Ostatní: Kořeny petržele obsahují vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a železo.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |