petržel kadeřavá

petržel  kadeřavá
Latinsky: Petroselinum crispum
Slovensky: petržlen kučeravý
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Petržel kadeřavá je aromatická bylina pocházející z jižní Evropy. V prvním roce vytváří přízemní růžici listů, druhým rokem vykvétá a po dozrání semen hyne. Vhodné je vysévat ji každým rokem znovu. Pěstuje se ve volné půdě i v květináči.

Výška: do 0,6 m

Tvar: přízemní růžice

List: lichozpeřený

Barva listu: zelená

Květ: Květenství ve formě okolí vyrůstají až 2. rokem, ale to už je rostlina nechutná až nepoživatelná.

Barva květu: žlutá/zlatá, zelená

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: list, vůně, snadné pěstování, k sušení

Použití: Petržel kadeřavá se používá k dochucení polévek a salátů. Konzumuje se čerstvá, dá se sušit i zmrazit. Působí močopudně, má silný dezinfekční účinek. Příznivě ovlivňuje zažívání a podporuje chuť k jídlu. Čerstvá nať obsahuje množství vitaminu C.

Ostatní: Šedohnědá drobná semena petržele mohou být při požití ve velkém množství jedovatá. V zimě je vhodné zakrýt rostlinu pěstovanou ve volné půdě fólií.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |