Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Dana Dopleach ,  CC BY-NC 4.0

Petržel kadeřavá | Foto: © Dana Dopleach, CC BY-NC 4.0

Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Ray Brown ,  CC BY-NC 4.0

Petržel kadeřavá | Foto: © Ray Brown, CC BY-NC 4.0

Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Jon Sullivan ,  CC BY 4.0

Petržel kadeřavá | Foto: © Jon Sullivan, CC BY 4.0

Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Jon Sullivan ,  CC BY 4.0

Petržel kadeřavá | Foto: © Jon Sullivan, CC BY 4.0

Petržel  kadeřavá |  Foto:  © naturewatchwidow ,  CC BY 4.0

Petržel kadeřavá | Foto: © naturewatchwidow, CC BY 4.0

Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Martin A. Prinz ,  CC BY-NC 4.0

Petržel kadeřavá | Foto: © Martin A. Prinz, CC BY-NC 4.0

Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Martin A. Prinz ,  CC BY-NC 4.0

Petržel kadeřavá | Foto: © Martin A. Prinz, CC BY-NC 4.0

Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Pat Enright ,  CC BY-NC 4.0

Petržel kadeřavá | Foto: © Pat Enright, CC BY-NC 4.0

Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Pat Enright ,  CC BY-NC 4.0

Petržel kadeřavá | Foto: © Pat Enright, CC BY-NC 4.0

Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Pat Enright ,  CC BY-NC 4.0

Petržel kadeřavá | Foto: © Pat Enright, CC BY-NC 4.0

Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Ray Brown ,  CC BY-NC 4.0
Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Jon Sullivan ,  CC BY 4.0
Petržel  kadeřavá |  Foto:  © Jon Sullivan ,  CC BY 4.0
Petržel  kadeřavá |  Foto:  © naturewatchwidow ,  CC BY 4.0
10
Fotogalerie

Petržel kadeřavá

(latinsky: Petroselinum crispum, slovensky: petržlen kučeravý)
Čeleď: miříkovité (latinsky: Apiaceae)
Petržel kadeřavá je aromatická bylina pocházející z jižní Evropy. V prvním roce vytváří přízemní růžici listů, druhým rokem vykvétá a po dozrání semen hyne. Vhodné je vysévat ji každým rokem znovu. Pěstuje se ve volné půdě i v květináči.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (červen až červenec)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
žlutá
zlatá
zelená
Výška
do 0,6 m
Nároky na půdu
humózní, pH - kyselé
Tvar:
přízemní růžice
List
lichozpeřený
Atraktivita
list, vůně, snadné pěstování, k sušení

Použití

Petržel kadeřavá se používá k dochucení polévek a salátů. Konzumuje se čerstvá, dá se sušit i zmrazit. Působí močopudně, má silný dezinfekční účinek. Příznivě ovlivňuje zažívání a podporuje chuť k jídlu. Čerstvá nať obsahuje množství vitaminu C.

Ostatní vlastnosti

Šedohnědá drobná semena petržele mohou být při požití ve velkém množství jedovatá. V zimě je vhodné zakrýt rostlinu pěstovanou ve volné půdě fólií.

Barva listu: zelená

Květ: Květenství ve formě okolí vyrůstají až 2. rokem, ale to už je rostlina nechutná až nepoživatelná.

Další dvouletky

Články odjinud