petržel kadeřavá

petržel  kadeřavá
Latinsky: Petroselinum crispum
Slovensky: petržlen kučeravý
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Petržel kadeřavá je aromatická bylina pocházející z jižní Evropy. V prvním roce vytváří přízemní růžici listů, druhým rokem vykvétá a po dozrání semen hyne. Vhodné je vysévat ji každým rokem znovu. Pěstuje se ve volné půdě i v květináči.
  • Výška: do 0,6 m
  • Tvar: přízemní růžice
  • List: lichozpeřený
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Květenství ve formě okolí vyrůstají až 2. rokem, ale to už je rostlina nechutná až nepoživatelná.
  • Barva květu: žlutá/zlatá, zelená
  • Nároky na půdu: humózní
  • Nároky na půdu: pH: kyselé
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: list, vůně, snadné pěstování, k sušení
  • Použití: Petržel kadeřavá se používá k dochucení polévek a salátů. Konzumuje se čerstvá, dá se sušit i zmrazit. Působí močopudně, má silný dezinfekční účinek. Příznivě ovlivňuje zažívání a podporuje chuť k jídlu. Čerstvá nať obsahuje množství vitaminu C.
  • Ostatní: Šedohnědá drobná semena petržele mohou být při požití ve velkém množství jedovatá. V zimě je vhodné zakrýt rostlinu pěstovanou ve volné půdě fólií.
  • Kvetení: červen až červenec
Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby