pernettya pernettye

pernettya pernettye
Latinsky: Pernettya mucronata
Čeleď: vřesovcovité, Ericaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Malý stálezelený keř, jehož ozdobou jsou na podzim se objevující velké bobulovité plody v barvách od bílé přes jemně růžovou po třešňově červenou. Rostlinu krášlí celou zimu.

Výška: 0,5-1,0 m

Tvar: keř

List: jednoduchý, vejčitý, pilovitý, lesklý, kožovitý, kopinatý, stálezelený, střídavý

Barva listu: spodina světlejší

Květ: vyrůstají v paždích listů na krátkých stopkách

Barva květu: bílá, růžová

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, písčitá

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, list, dekorativní v zimě

Použití: Tento keř ozdobí svými plody každý kout zahrady, je možné pěstovat jej i v nádobě.

Ostatní: V zimě potřebuje pernettye nastýlku, není zcela mrazuvzdorná. Aby se bobule stoprocentně vytvořily, je třeba vysadit vedle samičích rostlin i několik samčích.

Kvetení: květen až

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |