Bylina známá pod názvy estragon či kozatec kořenný pochází z oblasti střední a jihozápadní Asie. Má světle hnědý křehký oddenek s tenkými kořínky. Světle zelené lodyhy jsou na bázi hnědavé a dřevnaté. Listy obsahující jód, minerální soli a vitaminy A a C mají aromatickou vůni a ostrou, slabě nahořklou chuť. Dolní listy jsou trojklanné, ostatní čárkovitě kopinaté. Rostlina se dá pěstovat na záhoně i v květináči, sklízí se až třikrát ročně.
Nejdůležitější vlastnosti
Výsev (duben až květen)
123456789101112
Kvetení (červen až září)
123456789101112
Barva květubílážlutá
zlatádvoubarevná
Nároky na půdu
propustná, humózní, hlinitá,
Listcelokrajný, lysý, lesklý, kopinatý, opadavý, čárkovitý
Atraktivitalist, vůně, k sušení
Použití
Žvýkání čerstvých listů osvěžuje dech, překrývá nepříjemné chutě v ústech a navozuje spánek. Nálev podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, ulevuje při nadýmání, žaludeční nevolnosti a kataru, škytavce, revmatizmu, dně, zánětu kloubů a bolesti zubů. Pití čaje pomáhá proti nespavosti, působí diureticky a vyvolává menstruaci. Estragon se používá i v kosmetickém průmyslu (při výrobě voňavek) a jako koření.
Ostatní vlastnosti
Existují dva blízce příbuzné kultivary: estragon francouzský (tzv. pravý) a ruský (pelyněk kozalcovitý, lat. A. dracunculoides). Francouzský má jemnější chuť, ale pěstuje se obtížněji: potřebuje ochranu před mrazem a každé tři roky rozdělení trsu spojené s přesazením. Jen tak si zachová jemnou vůni a chuť. Ruský estragon je ostřejší a lehce nahořklý, ale snadněji se pěstuje. Nedělají mu problém ani nižší teploty a jeho chuť i vůně jsou tím lepší, čím déle se pěstuje na jednom místě.
Barva listu: zelená
Květ: Bělavě žluté stopkaté květy rostou v řídkých latách.