pelyněk kozalec (estragon)

pelyněk kozalec (estragon)
Latinsky: Artemisia dracunculus
Slovensky: palina dračia (estragón)
Čeleď: astrovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Bylina známá pod názvy estragon či kozatec kořenný pochází z oblasti střední a jihozápadní Asie. Má světle hnědý křehký oddenek s tenkými kořínky. Světle zelené lodyhy jsou na bázi hnědavé a dřevnaté. Listy obsahující jód, minerální soli a vitaminy A a C mají aromatickou vůni a ostrou, slabě nahořklou chuť. Dolní listy jsou trojklanné, ostatní čárkovitě kopinaté. Rostlina se dá pěstovat na záhoně i v květináči, sklízí se až třikrát ročně.

Výška: 0,6-1,2 m

Tvar: rozvětvený

List: celokrajný, lysý, lesklý, kopinatý, opadavý, čárkovitý

Barva listu: zelená

Květ: Bělavě žluté stopkaté květy rostou v řídkých latách.

Barva květu: bílá, žlutá/zlatá, dvoubarevná

Nároky na půdu: propustná, humózní, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: list, vůně, k sušení

Použití: Žvýkání čerstvých listů osvěžuje dech, překrývá nepříjemné chutě v ústech a navozuje spánek. Nálev podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, ulevuje při nadýmání, žaludeční nevolnosti a kataru, škytavce, revmatizmu, dně, zánětu kloubů a bolesti zubů. Pití čaje pomáhá proti nespavosti, působí diureticky a vyvolává menstruaci. Estragon se používá i v kosmetickém průmyslu (při výrobě voňavek) a jako koření.

Ostatní: Existují dva blízce příbuzné kultivary: estragon francouzský (tzv. pravý) a ruský (pelyněk kozalcovitý, lat. A. dracunculoides). Francouzský má jemnější chuť, ale pěstuje se obtížněji: potřebuje ochranu před mrazem a každé tři roky rozdělení trsu spojené s přesazením. Jen tak si zachová jemnou vůni a chuť. Ruský estragon je ostřejší a lehce nahořklý, ale snadněji se pěstuje. Nedělají mu problém ani nižší teploty a jeho chuť i vůně jsou tím lepší, čím déle se pěstuje na jednom místě.

Kvetení: červen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

17.  6.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |