pelyněk černobýl

pelyněk černobýl
Latinsky: Artemisia vulgaris
Slovensky: palina pravá
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pelyněk černobýl je léčivá rostlina, jeho účinky jsou ale v porovnání s pelyňkem pravým slabší a ani není tak hořký. Roste u nás jako plevel, jeho listy jsou vespod bíle plstnaté.

Výška: 0,5-1,5 m

Tvar: trs

List: chlupatý, řapíkatý, střídavý

Barva listu: zelená, spodina světlejší

Květ: Převislé hroznovité květenství ve formě laty je tvořeno drobnými, pouze trubkovitými květy žluté, hnědožluté nebo hnědočervené barvy.

Barva květu: tmavě hnědá, červená, žlutá/zlatá

Plod: nažka

Nároky na půdu: propustná, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, sklizeň, list, vůně, k sušení

Použití: Pelyněk černobýl podporuje trávení, zvyšuje vylučení žaludečních šťáv a žluči. Pomáhá při nevolnosti a zápachu úst. Používá se jako koření, je vhodný k tučným jídlům.

Ostatní: Těhotné ženy a lidé s nemocnými játry by pelyněk neměli užívat.

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |