pelargonie štítnatá

pelargonie štítnatá
Latinsky: Pelargonium peltatum
Slovensky: pelargónia štítovitolistá
Čeleď: kakostovité, Geraniaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pelargonie štítnatá pochází z Jižní Afriky a společně s ostatními druhy pelargonií je u nás nejoblíbenější balkonovou rostlinou. Vyšlechtěny byly převislé a polopřevislé kultivary s květy jednoduchými, plnými i poloplnými a s různě dužnatými listy. Zvláštní skupinu tvoří kaskádové hybridy.

Výška: 1,5 m

Tvar: převislý

List: dužnatý

Barva listu: s kresbou

Květ: Okolík je složen maximálně z 25 květů.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, červená, dvoubarevná

Nároky na půdu: humózní, hlinitá

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, list, snadné pěstování

Použití: V našich podmínkách se pěstuje jako balkonová rostlina.

Ostatní: Ve vegetační době potřebuje muškát vydatně zalévat, ale přemokření mu škodí. Odkvetlé části je vhodné odstraňovat, nejedná-li se o kultivary vynikající samočištěním. Potřebuje přezimování na světlém místě.

Kvetení: duben až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při zařizování nové kuchyně?

Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při z…

Bílé barvě v kuchyni odzvonilo, nahradila ji šedá. Na skříňky se vrátily úchytky a prosklené skříňky už nejsou jen v horní části linky. Moderní kuchyně se navíc stále častěji propojují s obývákem.

1.  9.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |