pelargonie štítnatá

pelargonie štítnatá
Latinsky: Pelargonium peltatum
Slovensky: pelargónia štítovitolistá
Čeleď: kakostovité, Geraniaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pelargonie štítnatá pochází z Jižní Afriky a společně s ostatními druhy pelargonií je u nás nejoblíbenější balkonovou rostlinou. Vyšlechtěny byly převislé a polopřevislé kultivary s květy jednoduchými, plnými i poloplnými a s různě dužnatými listy. Zvláštní skupinu tvoří kaskádové hybridy.

Výška: 1,5 m

Tvar: převislý

List: dužnatý

Barva listu: s kresbou

Květ: Okolík je složen maximálně z 25 květů.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, červená, dvoubarevná

Nároky na půdu: humózní, hlinitá

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, list, snadné pěstování

Použití: V našich podmínkách se pěstuje jako balkonová rostlina.

Ostatní: Ve vegetační době potřebuje muškát vydatně zalévat, ale přemokření mu škodí. Odkvetlé části je vhodné odstraňovat, nejedná-li se o kultivary vynikající samočištěním. Potřebuje přezimování na světlém místě.

Kvetení: duben až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |