pažitka pobřežní

pažitka pobřežní
Latinsky: Allium schoenoprasum
Slovensky: cesnak pažítkový
Čeleď: česnekovité, Alliaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Víceletá mrazuvzdorná aromatická rostlina s lidovým názvem šnytlík má rourkovité listy vyrůstající z cibulek, jejichž kořeny jsou propleteny v zemi. Ze 100 gramů pažitky získá lidské tělo 10 miligramů vitaminu C.

Výška: 0,3 m

Tvar: trs

List: jednoduchý, celokrajný, přisedlý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavní květy se šesti tyčinkami jsou uspořádány ve vrcholičnatém květenství zvaném šroubel. Květenství je podepřeno dvěma listeny.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová

Plod: tobolka

Nároky na půdu: humózní, hlinitá

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, sklizeň, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování, květy k řezu

Použití: Listy pažitky mají bohaté využití v kuchyni (polévky, saláty, omáčky apod.). Obsahují vitaminy C a B2, provitamin A, silici se sírou a minerální látky (soli vápníku, draslíku, fosforu a železa) a mají cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Pažitka snižuje krevní tlak. Používá se čerstvá či mražená, vždy syrová, nevaří se. Nedoporučuje se její sušení, protože ztrácí aroma. Pažitka se pěstuje pro své květy též jako okrasná rostlina vhodná i do nádob.

Ostatní: Pažitka se dá pěstovat volně v půdě i v truhlíku. Je možné vyjmout ji na podzim z volné půdy, přesadit do květináče, ten umístit domů a mít tak rostlinu po celou zimu ke konzumaci. Pažitka vysazená poblíž růží je má chránit před mšicemi a plísněmi.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |