Pažitka pobřežní |  Foto:  © Anna Sheppard ,  CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní | Foto: © Anna Sheppard, CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní |  Foto:  © Jorge Calvo Yuste ,  CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní | Foto: © Jorge Calvo Yuste, CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní |  Foto:  © karen_kristiansen ,  CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní | Foto: © karen_kristiansen, CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní |  Foto:  © Наталья Гамова ,  CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní | Foto: © Наталья Гамова, CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní |  Foto:  © C. Borden ,  CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní | Foto: © C. Borden, CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní |  Foto:  © Alexander Baransky ,  CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní | Foto: © Alexander Baransky, CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní |  Foto:  © Alejandro Huereca Delgado ,  CC BY-NC-ND 4.0

Pažitka pobřežní | Foto: © Alejandro Huereca Delgado, CC BY-NC-ND 4.0

Pažitka pobřežní |  Foto:  © Andy Fyon ,  CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní | Foto: © Andy Fyon, CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní |  Foto:  © Viktor Stepanov ,  CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní | Foto: © Viktor Stepanov, CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní |  Foto:  © chrisls ,  CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní | Foto: © chrisls, CC BY-NC 4.0

Pažitka pobřežní |  Foto:  © Jorge Calvo Yuste ,  CC BY-NC 4.0
Pažitka pobřežní |  Foto:  © karen_kristiansen ,  CC BY-NC 4.0
Pažitka pobřežní |  Foto:  © Наталья Гамова ,  CC BY-NC 4.0
Pažitka pobřežní |  Foto:  © C. Borden ,  CC BY-NC 4.0
10
Fotogalerie

Pažitka pobřežní

(latinsky: Allium schoenoprasum, slovensky: cesnak  pažítkový)
Čeleď: česnekovité (latinsky: Alliaceae)
Víceletá mrazuvzdorná aromatická rostlina s lidovým názvem šnytlík má rourkovité listy vyrůstající z cibulek, jejichž kořeny jsou propleteny v zemi. Ze 100 gramů pažitky získá lidské tělo 10 miligramů vitaminu C.

Nejdůležitější vlastnosti

Výsadba (březen až duben, duben až květen)
123456789101112
Výsev (srpen až září, únor až březen)
123456789101112
Kvetení (červen až červenec)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
bílárůžovámodrá
fialová
Výška
0,3 m
Nároky na půdu
humózní, hlinitá, pH - zásadité
Tvar:
trs
List
jednoduchý, celokrajný, přisedlý
Atraktivita
květ, sklizeň, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování, květy k řezu

Použití

Listy pažitky mají bohaté využití v kuchyni (polévky, saláty, omáčky apod.). Obsahují vitaminy C a B2, provitamin A, silici se sírou a minerální látky (soli vápníku, draslíku, fosforu a železa) a mají cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Pažitka snižuje krevní tlak. Používá se čerstvá či mražená, vždy syrová, nevaří se. Nedoporučuje se její sušení, protože ztrácí aroma. Pažitka se pěstuje pro své květy též jako okrasná rostlina vhodná i do nádob.

Ostatní vlastnosti

Pažitka se dá pěstovat volně v půdě i v truhlíku. Je možné vyjmout ji na podzim z volné půdy, přesadit do květináče, ten umístit domů a mít tak rostlinu po celou zimu ke konzumaci. Pažitka vysazená poblíž růží je má chránit před mšicemi a plísněmi.

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavní květy se šesti tyčinkami jsou uspořádány ve vrcholičnatém květenství zvaném šroubel. Květenství je podepřeno dvěma listeny.

Plod: tobolka

Další zelenina

Ačokča

Ačokča

Cyclanthera pedata

Články odjinud