Víceletá mrazuvzdorná aromatická rostlina s lidovým názvem šnytlík má rourkovité listy vyrůstající z cibulek, jejichž kořeny jsou propleteny v zemi. Ze 100 gramů pažitky získá lidské tělo 10 miligramů vitaminu C.
Nejdůležitější vlastnosti
Výsadba (březen až duben, duben až květen)
123456789101112
Výsev (srpen až září, únor až březen)
123456789101112
Kvetení (červen až červenec)
123456789101112
Barva květubílárůžovámodrá
fialová
Nároky na půdu
humózní, hlinitá,
pH - zásadité
Listjednoduchý, celokrajný, přisedlý
Atraktivitakvět, sklizeň, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování, květy k řezu
Použití
Listy pažitky mají bohaté využití v kuchyni (polévky, saláty, omáčky apod.). Obsahují vitaminy C a B2, provitamin A, silici se sírou a minerální látky (soli vápníku, draslíku, fosforu a železa) a mají cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Pažitka snižuje krevní tlak. Používá se čerstvá či mražená, vždy syrová, nevaří se. Nedoporučuje se její sušení, protože ztrácí aroma. Pažitka se pěstuje pro své květy též jako okrasná rostlina vhodná i do nádob.
Ostatní vlastnosti
Pažitka se dá pěstovat volně v půdě i v truhlíku. Je možné vyjmout ji na podzim z volné půdy, přesadit do květináče, ten umístit domů a mít tak rostlinu po celou zimu ke konzumaci. Pažitka vysazená poblíž růží je má chránit před mšicemi a plísněmi.
Barva listu: zelená
Květ: Oboupohlavní květy se šesti tyčinkami jsou uspořádány ve vrcholičnatém květenství zvaném šroubel. Květenství je podepřeno dvěma listeny.
Plod: tobolka