pastinák setý

pastinák setý
Latinsky: Pastinaca sativa
Slovensky: paštrnák siatý
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pro pastinák setý, pocházející z Přední Asie, je typická řepná vůně a vřetenovitý, bělavý oddenek. Lodyha je hranatě rýhovaná, drsná až chlupatá. Listy jsou naspodu leskle zelené, u báze krátce pýřité. Jedná se o dvouletku: v prvním roce života vyrůstá jen růžice přízemních listů, rostlina kvete až v druhém roce. Pěstuje se jako zelenina, občas zplaňuje.

Výška: 0,3-1 m

Tvar: přízemní růžice, rozvětvený

List: zpeřený, chlupatý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Okolíky jsou složeny z 8 až 18 okolíčků se žlutozelenými květy. Stopky okolíčků nemají stejnou délku: nejdelší mohou mít i 7 centimetrů a být až 3krát delší než samotné okolíčky.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: dvojnažka s křídlem

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, plod, list, vůně, k sušení

Použití: Pastinák se používá jako zelenina, oblíbený je v salátech a polévkách. Sbírá se hlavně jeho kořen (plody méně), látky v něm obsažené tlumí křeče hladkého svalstva, povzbuzují chuť k jídlu, působí sedativně a při močových potížích. Suší se.

Ostatní: Kořeny jsou chuťově podobné petrželi, ale sladší.

Kvetení: červenec až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |