parožnatka

parožnatka
Latinsky: Platycerium
Slovensky: parohovec
Čeleď: osladičovité, Polypodiaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kapradina s exotickým vzhledem pochází z oblastí vlhkých teplých deštných lesů, kde roste coby epifyt ve větvích, na kmenech či na skalách v Austrálii, Číně a Indii. Rod má asi 17 druhů. Pro parožnatku jsou typické dva druhy listů: sterilní a fertilní. Sterilní rostou jako první a jsou těsně přitisknuté k podkladu. Jak stárnou, usychají a hnědnou, papírovití. Zůstávají na rostlině a vytvářejí miskovitý útvar zachycující dešťovou vodu a drobné organické části, proto se nesmí odstraňovat. Fertilní listy jsou vzpřímené či převisající, pevné, parožnatě dělené do tvaru vidliček, porostlé jemnými chloupky. Mají zelenou až šedozelenou barvu a na spodní straně tvoří výtrusy.

List: laločnatý, celokrajný, chlupatý, lesklý

Barva listu: zelená, stříbrná/šedá

Nároky na půdu: humózní, písčitá, hlinitá

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list

Použití: Pokojová rostlina s velmi zajímavým vzhledem. Nejlépe se jí daří na kusu kůry, na epifytním kmenu či v závěsném květináči.

Ostatní: Parožnatku je vhodné ponořit jednou za 7 až 14 dnů do vody. Mezitím potřebuje jen mírnou zálivku, protože je citlivá na přemokření. Nemá ráda mlžení.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |