parožnatka

parožnatka
Latinsky: Platycerium
Slovensky: parohovec
Čeleď: osladičovité, Polypodiaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kapradina s exotickým vzhledem pochází z oblastí vlhkých teplých deštných lesů, kde roste coby epifyt ve větvích, na kmenech či na skalách v Austrálii, Číně a Indii. Rod má asi 17 druhů. Pro parožnatku jsou typické dva druhy listů: sterilní a fertilní. Sterilní rostou jako první a jsou těsně přitisknuté k podkladu. Jak stárnou, usychají a hnědnou, papírovití. Zůstávají na rostlině a vytvářejí miskovitý útvar zachycující dešťovou vodu a drobné organické části, proto se nesmí odstraňovat. Fertilní listy jsou vzpřímené či převisající, pevné, parožnatě dělené do tvaru vidliček, porostlé jemnými chloupky. Mají zelenou až šedozelenou barvu a na spodní straně tvoří výtrusy.

List: laločnatý, celokrajný, chlupatý, lesklý

Barva listu: zelená, stříbrná/šedá

Nároky na půdu: humózní, písčitá, hlinitá

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list

Použití: Pokojová rostlina s velmi zajímavým vzhledem. Nejlépe se jí daří na kusu kůry, na epifytním kmenu či v závěsném květináči.

Ostatní: Parožnatku je vhodné ponořit jednou za 7 až 14 dnů do vody. Mezitím potřebuje jen mírnou zálivku, protože je citlivá na přemokření. Nemá ráda mlžení.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |