parožnatka

parožnatka
Latinsky: Platycerium
Slovensky: parohovec
Čeleď: osladičovité, Polypodiaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kapradina s exotickým vzhledem pochází z oblastí vlhkých teplých deštných lesů, kde roste coby epifyt ve větvích, na kmenech či na skalách v Austrálii, Číně a Indii. Rod má asi 17 druhů. Pro parožnatku jsou typické dva druhy listů: sterilní a fertilní. Sterilní rostou jako první a jsou těsně přitisknuté k podkladu. Jak stárnou, usychají a hnědnou, papírovití. Zůstávají na rostlině a vytvářejí miskovitý útvar zachycující dešťovou vodu a drobné organické části, proto se nesmí odstraňovat. Fertilní listy jsou vzpřímené či převisající, pevné, parožnatě dělené do tvaru vidliček, porostlé jemnými chloupky. Mají zelenou až šedozelenou barvu a na spodní straně tvoří výtrusy.

List: laločnatý, celokrajný, chlupatý, lesklý

Barva listu: zelená, stříbrná/šedá

Nároky na půdu: humózní, písčitá, hlinitá

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list

Použití: Pokojová rostlina s velmi zajímavým vzhledem. Nejlépe se jí daří na kusu kůry, na epifytním kmenu či v závěsném květináči.

Ostatní: Parožnatku je vhodné ponořit jednou za 7 až 14 dnů do vody. Mezitím potřebuje jen mírnou zálivku, protože je citlivá na přemokření. Nemá ráda mlžení.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při zařizování nové kuchyně?

Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při z…

Bílé barvě v kuchyni odzvonilo, nahradila ji šedá. Na skříňky se vrátily úchytky a prosklené skříňky už nejsou jen v horní části linky. Moderní kuchyně se navíc stále častěji propojují s obývákem.

1.  9.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |