Paprika pochází z tropické Střední Ameriky. Pro své mnohostranné využití a vysoký obsah vitaminu C patří k oblíbeným druhům zeleniny. Existuje množství kultivarů různých velikostí, tvarů i barev. Pěstují se papriky sladké (či mírně pálivé) a pálivé chilli papričky, odrůdy vhodné pro přímý konzum, ke konzervaci, sušení nebo grilování.
Nejdůležitější vlastnosti
Výsadba (duben až květen)
123456789101112
Výsev (únor až březen)
123456789101112
Kvetení (červen až září)
123456789101112
Zralost (srpen až říjen)
123456789101112
Tvar:rozvětvený, vystoupavý
Listjednoduchý, vejčitý, řapíkatý, střídavý
Použití
Plody papriky se konzumují syrové nebo se tepelně zpracovávají. Obsahují víc vitaminu C než citrony a jsou bohaté na vitaminy skupiny B. Významným prvkem v paprice je kapsicidin s antibiotickými účinky.
Ostatní vlastnosti
Jedná se o teplomilný druh, kterému svědčí pěstování ve skleníku či fóliovníku.
Barva listu: zelená
Květ: Paprika má drobné, stopkaté, převislé květy. Jsou složeny z pětiklaného kalichu a bílé pětidílné koruny.
Plod: bobule