pampeliška lékařská

pampeliška lékařská
Latinsky: Taraxacum officinale
Slovensky: púpava lekárska
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pampeliška lékařská (neboli obecná) je známá také pod názvem smetanka - to proto, že její bezlisté lodyhy roní hořké mléko (latex), které na kůži způsobuje hnědé skvrny. V našich podmínkách se tato plevelná rosltina vyskytuje v hojném počtu, roste v celém mírném pásmu Eurasie.

Výška: až 40 cm

Tvar: přízemní růžice

List: laločnatý, zubovitý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství v podobě žlutých květních úborů vyrůstají na dutých stvolech z přízemní růžice listů. Květní úbory jsou tvořeny až 200 jazykovitými květy. Zákrovní listeny jsou ohnuté nazpět.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka s chmýrem

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, snadné pěstování, květy k řezu

Použití: Léčivé účinky mají mladé listy, kořen a květ. Látky v nich obsažené podporují tvorbu žluči, aktivitu jater i ledvin a chuť k jídlu, působí protizánětlivě, mají očistný účinek, posilují vazivo a snižují hladinu cukru v krvi. Z lístků, které ještě neobsahují mléko, lze připravit chutný jarní salát bohatý na vitaminy a minerální látky. Kořeny lze pražit, poslouží stejně jako kořeny čekanky coby náhražka kávy. Z úborů v plném květu se připravuje sirup, med či víno.

Kvetení: duben až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |