pampeliška lékařská

pampeliška lékařská
Latinsky: Taraxacum officinale
Slovensky: púpava lekárska
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pampeliška lékařská (neboli obecná) je známá také pod názvem smetanka - to proto, že její bezlisté lodyhy roní hořké mléko (latex), které na kůži způsobuje hnědé skvrny. V našich podmínkách se tato plevelná rosltina vyskytuje v hojném počtu, roste v celém mírném pásmu Eurasie.

Výška: až 40 cm

Tvar: přízemní růžice

List: laločnatý, zubovitý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství v podobě žlutých květních úborů vyrůstají na dutých stvolech z přízemní růžice listů. Květní úbory jsou tvořeny až 200 jazykovitými květy. Zákrovní listeny jsou ohnuté nazpět.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka s chmýrem

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, snadné pěstování, květy k řezu

Použití: Léčivé účinky mají mladé listy, kořen a květ. Látky v nich obsažené podporují tvorbu žluči, aktivitu jater i ledvin a chuť k jídlu, působí protizánětlivě, mají očistný účinek, posilují vazivo a snižují hladinu cukru v krvi. Z lístků, které ještě neobsahují mléko, lze připravit chutný jarní salát bohatý na vitaminy a minerální látky. Kořeny lze pražit, poslouží stejně jako kořeny čekanky coby náhražka kávy. Z úborů v plném květu se připravuje sirup, med či víno.

Kvetení: duben až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

17.  6.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |