pampeliška lékařská

pampeliška lékařská
Latinsky: Taraxacum officinale
Slovensky: púpava lekárska
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pampeliška lékařská (neboli obecná) je známá také pod názvem smetanka - to proto, že její bezlisté lodyhy roní hořké mléko (latex), které na kůži způsobuje hnědé skvrny. V našich podmínkách se tato plevelná rosltina vyskytuje v hojném počtu, roste v celém mírném pásmu Eurasie.

Výška: až 40 cm

Tvar: přízemní růžice

List: laločnatý, zubovitý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství v podobě žlutých květních úborů vyrůstají na dutých stvolech z přízemní růžice listů. Květní úbory jsou tvořeny až 200 jazykovitými květy. Zákrovní listeny jsou ohnuté nazpět.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka s chmýrem

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, snadné pěstování, květy k řezu

Použití: Léčivé účinky mají mladé listy, kořen a květ. Látky v nich obsažené podporují tvorbu žluči, aktivitu jater i ledvin a chuť k jídlu, působí protizánětlivě, mají očistný účinek, posilují vazivo a snižují hladinu cukru v krvi. Z lístků, které ještě neobsahují mléko, lze připravit chutný jarní salát bohatý na vitaminy a minerální látky. Kořeny lze pražit, poslouží stejně jako kořeny čekanky coby náhražka kávy. Z úborů v plném květu se připravuje sirup, med či víno.

Kvetení: duben až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |