pampeliška lékařská

pampeliška lékařská
Latinsky: Taraxacum officinale
Slovensky: púpava lekárska
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pampeliška lékařská (neboli obecná) je známá také pod názvem smetanka - to proto, že její bezlisté lodyhy roní hořké mléko (latex), které na kůži způsobuje hnědé skvrny. V našich podmínkách se tato plevelná rosltina vyskytuje v hojném počtu, roste v celém mírném pásmu Eurasie.

Výška: až 40 cm

Tvar: přízemní růžice

List: laločnatý, zubovitý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství v podobě žlutých květních úborů vyrůstají na dutých stvolech z přízemní růžice listů. Květní úbory jsou tvořeny až 200 jazykovitými květy. Zákrovní listeny jsou ohnuté nazpět.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka s chmýrem

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, snadné pěstování, květy k řezu

Použití: Léčivé účinky mají mladé listy, kořen a květ. Látky v nich obsažené podporují tvorbu žluči, aktivitu jater i ledvin a chuť k jídlu, působí protizánětlivě, mají očistný účinek, posilují vazivo a snižují hladinu cukru v krvi. Z lístků, které ještě neobsahují mléko, lze připravit chutný jarní salát bohatý na vitaminy a minerální látky. Kořeny lze pražit, poslouží stejně jako kořeny čekanky coby náhražka kávy. Z úborů v plném květu se připravuje sirup, med či víno.

Kvetení: duben až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |