ostružiník japonský

ostružiník japonský
Latinsky: Rubus phoenicolasius
Slovensky: ostružina japonská
Čeleď: růžovité, Rosaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Ostružiník japonský je samosprašný keř, jehož výhony, hustě chlupaté a pokryté štětinami, nejsou ve srovnání s jinými ostružiníky tak pichlavé, takže sběr plodů, které jsou menší než ostružiny, je pohodlnější.

Výška: 1-3 m

Tvar: popínavý, keř

List: opadavý, vícečetný, srdčitý

Barva listu: zelená, spodina světlejší

Květ: Květy vyrůstají v latách, kalich pokrývají červené štětiny, které pak obklopují plody.

Barva květu: červená

Plod: souplodí peckoviček

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití: Ostružiny jsou velmi chutné a konzumují se hlavně čerstvé. Připravuje se z nich i hustá šťáva. Působí preventivně proti nemocem z nachlazení i při jejich léčbě, zpevňují cévy. Z listů se dělá čaj.

Ostatní: Plody mají vysoký obsah vitaminu C.

Kvetení: květen až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |