Ostružiník japonský je samosprašný keř, jehož výhony, hustě chlupaté a pokryté štětinami, nejsou ve srovnání s jinými ostružiníky tak pichlavé, takže sběr plodů, které jsou menší než ostružiny, je pohodlnější.
Nejdůležitější vlastnosti
Kvetení (květen až červen)
123456789101112
Zralost (červenec až září)
123456789101112
Nároky na půdu
propustná, humózní,
Listopadavý, vícečetný, srdčitý
Atraktivitaplod, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování
Použití
Ostružiny jsou velmi chutné a konzumují se hlavně čerstvé. Připravuje se z nich i hustá šťáva. Působí preventivně proti nemocem z nachlazení i při jejich léčbě, zpevňují cévy. Z listů se dělá čaj.
Ostatní vlastnosti
Plody mají vysoký obsah vitaminu C.
Barva listu: zelená, spodina světlejší
Květ: Květy vyrůstají v latách, kalich pokrývají červené štětiny, které pak obklopují plody.
Plod: souplodí peckoviček