oměj šalamounek

oměj šalamounek
Latinsky: Aconitum napellus
Slovensky: prilbica modrá
Čeleď: pryskyřníkovité, Ranunculaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Oměj šalamounek je chráněná statná rostlina s dlanitě dělenými listy a hrozny přilbicovitých květů. Je prudce jedovatá, pro člověka smrtelná v dávce pouhých několik gramů kořene.

Výška: 0,5-1,5 m

Tvar: trs, vystoupavý

List: dlanitodílný, s úkrojky, lesklý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství o délce 20 cm v podobě koncového nevětveného či jen málo větveného hroznu jsou složena z modrofialových květů 1 až 3 cm dlouhých.

Barva květu: modrá/fialová

Plod: měchýřek

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, květy k řezu

Použití: Oměj šalamounek je statná trvalka. Jeho různobarevné, velkokvěté hybridy se pěstují na zahradách jako solitéra nebo tvoří pozadí ve skupinách jiných trvalek či mezi keři. Hodí se také k řezu.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |