olivovník evropský

olivovník evropský
Latinsky: Olea europaea
Slovensky: Olivovník európsky
Čeleď: olivovníkovité, Oleaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Olivovník je od pradávna zdrojem velmi cenného oleje, u nějž moderní věda prokázala téměř zázračné účinky na lidské zdraví. Olivová větvička je také symbolem míru a usmíření. Strom roste ve Středomoří a severní Africe na slunných suchých místech. Dožívá se vysokého věku. U nás se pěstuje v nádobách jako malý stromek či bonsaj.

Výška: 0,5–3 m

Tvar: keř, strom

List: dlouze kopinatý, lesklý, vstřícný

Barva listu: světle zelená

Květ: drobné, voňavé, v hroznech

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: peckovice

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: plod, list

Použití: Olivovník miluje slunce a sucho, proto roste na jižních terasách a balkonech. Tvaruje se do podoby nízkého stromku či bonsaje. V zimě přezimuje na světlém místě s teplotou 5 až 10 stupňů Celsia.

Ostatní: Plody mohou vyrůst i v našich podmínkách. Nakládají se do slaného a kyselého nálevu, popřípadě se fermentují. Ve své domovině olivovníky tvoří stormy staré stovky let. Semena i řízky musejí být uchovávány při teplotách mezi 25 a 30 stupni Celsia.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

17.  6.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |