okurka setá

okurka setá
Latinsky: Cucumis sativus
Slovensky: uhorka siata
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Okurka setá je teplomilná zelenina pocházející z oblasti Indie. Podle způsobu zpracování rozlišujeme okurky salátovky a nakládačky. Pěstují se v mnoha odrůdách, vzájemně se liší svým tvarem, velikostí plodů a také rozdílnými stanovištními podmínkami. Existují okurky vhodné do skleníků, pařenišť, na pole i na zahrady.

Výška: 0,2-0,3 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený, plazivý

List: jehlicovitý, dlouze obvejčitý, složený, lesklý, opadavý, křižmostojný

Barva listu: zelená

Květ: Okurky vytváří 2 až 4 centimetry velké, sytě žluté květy. Jsou jednopohlavní, přičemž samčí vyrůstají jednotlivě nebo po dvou, samičí někdy také jednotlivě, častěji však v chudokvětých svazečcích.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, lehká, hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Okurky se konzumují syrové nebo se tepelně upravují. Oblíbené jsou jako salát nebo ve sladkokyselém nálevu. Obsahují množství draslíku, takže dokáží odvodňovat organizmus. Protože jsou nízkoenergetické, doporučují je odborníci při léčbě obezity.

Ostatní: Okurky se konzumují v neúplné zralosti, když jsou ještě zelené. Plně vyzrálé mají žluté zabarvení a chutnají už hořce a trpce.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |