okurka setá

okurka setá
Latinsky: Cucumis sativus
Slovensky: uhorka siata
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Okurka setá je teplomilná zelenina pocházející z oblasti Indie. Podle způsobu zpracování rozlišujeme okurky salátovky a nakládačky. Pěstují se v mnoha odrůdách, vzájemně se liší svým tvarem, velikostí plodů a také rozdílnými stanovištními podmínkami. Existují okurky vhodné do skleníků, pařenišť, na pole i na zahrady.

Výška: 0,2-0,3 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený, plazivý

List: jehlicovitý, dlouze obvejčitý, složený, lesklý, opadavý, křižmostojný

Barva listu: zelená

Květ: Okurky vytváří 2 až 4 centimetry velké, sytě žluté květy. Jsou jednopohlavní, přičemž samčí vyrůstají jednotlivě nebo po dvou, samičí někdy také jednotlivě, častěji však v chudokvětých svazečcích.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, lehká, hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Okurky se konzumují syrové nebo se tepelně upravují. Oblíbené jsou jako salát nebo ve sladkokyselém nálevu. Obsahují množství draslíku, takže dokáží odvodňovat organizmus. Protože jsou nízkoenergetické, doporučují je odborníci při léčbě obezity.

Ostatní: Okurky se konzumují v neúplné zralosti, když jsou ještě zelené. Plně vyzrálé mají žluté zabarvení a chutnají už hořce a trpce.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |