Okurka setá je teplomilná zelenina pocházející z oblasti Indie. Podle způsobu zpracování rozlišujeme okurky salátovky a nakládačky. Pěstují se v mnoha odrůdách, vzájemně se liší svým tvarem, velikostí plodů a také rozdílnými stanovištními podmínkami. Existují okurky vhodné do skleníků, pařenišť, na pole i na zahrady.
Nejdůležitější vlastnosti
Výsev (duben až květen)
123456789101112
Kvetení (červen až srpen)
123456789101112
Nároky na půdu
humózní, lehká, hlinitá, výživná,
pH - zásadité
Tvar:poléhavý, rozvětvený, plazivý
Listjehlicovitý, dlouze obvejčitý, složený, lesklý, opadavý, křižmostojný
Použití
Okurky se konzumují syrové nebo se tepelně upravují. Oblíbené jsou jako salát nebo ve sladkokyselém nálevu. Obsahují množství draslíku, takže dokáží odvodňovat organizmus. Protože jsou nízkoenergetické, doporučují je odborníci při léčbě obezity.
Ostatní vlastnosti
Okurky se konzumují v neúplné zralosti, když jsou ještě zelené. Plně vyzrálé mají žluté zabarvení a chutnají už hořce a trpce.
Barva listu: zelená
Květ: Okurky vytváří 2 až 4 centimetry velké, sytě žluté květy. Jsou jednopohlavní, přičemž samčí vyrůstají jednotlivě nebo po dvou, samičí někdy také jednotlivě, častěji však v chudokvětých svazečcích.
Plod: bobule