okurka setá

okurka setá
Latinsky: Cucumis sativus
Slovensky: uhorka siata
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Okurka setá je teplomilná zelenina pocházející z oblasti Indie. Podle způsobu zpracování rozlišujeme okurky salátovky a nakládačky. Pěstují se v mnoha odrůdách, vzájemně se liší svým tvarem, velikostí plodů a také rozdílnými stanovištními podmínkami. Existují okurky vhodné do skleníků, pařenišť, na pole i na zahrady.

Výška: 0,2-0,3 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený, plazivý

List: jehlicovitý, dlouze obvejčitý, složený, lesklý, opadavý, křižmostojný

Barva listu: zelená

Květ: Okurky vytváří 2 až 4 centimetry velké, sytě žluté květy. Jsou jednopohlavní, přičemž samčí vyrůstají jednotlivě nebo po dvou, samičí někdy také jednotlivě, častěji však v chudokvětých svazečcích.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, lehká, hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Okurky se konzumují syrové nebo se tepelně upravují. Oblíbené jsou jako salát nebo ve sladkokyselém nálevu. Obsahují množství draslíku, takže dokáží odvodňovat organizmus. Protože jsou nízkoenergetické, doporučují je odborníci při léčbě obezity.

Ostatní: Okurky se konzumují v neúplné zralosti, když jsou ještě zelené. Plně vyzrálé mají žluté zabarvení a chutnají už hořce a trpce.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |