nevadlec celozie

nevadlec celozie
Latinsky: Celosia sp.
Čeleď: laskavcovité, Amaranthaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Nevadlec se u nás pěstuje ve třech základních formách. Tvoří bizarně tvarovaná květenství tvaru kohoutího hřebenu, pyramidální bohaté klasy nebo řídké klasy.
  • Výška: 0,2–0,6 m
  • List: eliptický, lysý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: drobný, uspořádaný v květenstvích (plochý kohoutí hřeben, hustý pyramidální klas, řídký klas)
  • Barva květu: bílá, růžová, červená, žlutá/zlatá, oranžová
  • Nároky na půdu: humózní, výživná
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ
  • Použití: Nevadlec se používá k řezu i ozdobě záhonů. V letničkových záhonech vyniká zvláště kouhoutí hřeben. Řídké a poměrně tuhé klasy se uplatňují hlavně v aranžmá ze sušených rostlin.
  • Ostatní: Nesnáší nízké teploty, proto se na záhon vysazuje až po zmrzlých mužích v květnu. Po zakořenění snáší nevadlec velké sucho.
  • Kvetení: červenec až srpen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |