náprstník červený

náprstník červený
Latinsky: Digitalis purpurea
Slovensky: náprstník červený
Čeleď: krtičníkovité, Scrophulariaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Náprstník červený pochází z oblasti jihozápadní a západní Evropy. U nás se šíří od 19. století, patří tu k nepůvodním druhům. Na některých místech však (Jeseníky, Brdy) už zdomácněl. Tato dvouletá, výjimečně i víceletá jedovatá rostlina vytváří prvním rokem přízemní růžici listů, druhým vyžene přímou, obvykle nevětvenou lodyhu.

Výška: 0,6-1,5 m

Tvar: přízemní růžice

List: vejčitý, opadavý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou sestavené do velkých jednostranných hroznů. Jejich koruny jsou trubkovitě zvonkovité, skloněné dolů. Nejčastěji jsou zbarveny nachově, přičemž uvnitř se vyskytují ještě tmavě fialové až červené, bíle ohraničené skvrny. Méně obvyklé bíle zbarvené květy mají uvnitř koruny tmavě fialové skvrny. Existují i další varianty vyšlechtěných různěbarevných odrůd.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, červená, dvoubarevná

Plod: tobolka

Nároky na půdu: humózní, hlinitá, vřesovištní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, květy k řezu

Použití: Náprstník je používán hlavně jako okrasná rostlina (součást skupinových výsadeb i solitéra), dále v léčitelství a farmacii k léčbě srdečních potíží, deprese, migrény, nespavosti a poruch ledvin. Obsahuje glykosidy, které jsou obsaženy zejména v listech a ovlivňují činnost srdce. Protože je rostlina silně jedovatá, je nutné její použití konzultovat s lékařem.

Ostatní: Náprstník je vhodné chránit před mrazy pokrývkou z chvojí. Smrtelnou dávkou pro člověka mohou být jen dva jeho listy, ale protože jsou hořké, je obtížné je sníst.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |