myrta obecná

myrta obecná
Latinsky: Myrtus communis
Slovensky: myrta obyčajná
Čeleď: myrtovité, Myrtaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Myrta provází člověka po celá staletí. Nejprve vstoupila do historie jako hrdinka antických bájí, pak se stala symbolem erotiky, později naopak symbolem čistoty a panenství. Od počátku novověku se užívá na svatbách. Drobný keřík s jemnými lístky a bílými květy miluje slunce a teplo.

Výška: 0,5–3 m

Tvar: keř, strom

List: eliptický, drobný, lesklý, kožovitý, přisedlý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: drobný, vyrůstá v paždí listů, má pět korunních plátků a mnoho tyčinek, které jsou dlouhé a výrazné

Barva květu: bílá

Plod: bobule

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, list

Použití: Myrta miluje slunce a teplo, dá se dobře tvarovat a v letních měsících jako drobný keřík či stromek může zdobit terasy i balkony. V zimě potřebuje teplotu 5 až 10 stupňů na světlém místě.

Ostatní: Plody myrty jsou jedlé a sladké. Větvičky zdobí svatebčany, někdy také uvité ve věnci hlavu nevěsty.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |