mydlice lékařská

mydlice lékařská
Latinsky: Saponaria officinalis
Slovensky: mydlica lekárska
Čeleď: hvozdíkovité, Caryophyllaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Mydlice je vlhkomilná trvalka se zřetelně třížilnými listy. Krom přírodní formy existují i formy okrasné s plnými květy. Mydlice pochází pravděpodobně se Středozemí, u nás zdomácněla. Někdy může svým expanzivním růstem vytlačovat okolní rostliny. Obsahuje velké množství saponinu, což je látka, která pění ve vodě a má čisticí účinky.

Výška: až 1 m

Tvar: trs, vystoupavý

List: eliptický, celokrajný, přisedlý, vstřícný

Barva listu: zelená

Květ: Květenství mydlice je mnohokvěté, pětičetné vonící květy bývají bílé až narůžovělé, v ústí se dvěma zoubky. Trubkovitý kalich je bledě zelený.

Barva květu: bílá, růžová

Plod: tobolka

Nároky na půdu: písčitá, hlinitá, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, medonosné, list, vůně, snadné pěstování, květy k řezu, k sušení

Použití: Celá rostlina (především ale kořen) obsahuje saponiny, které při styku s vodou pění, proto se z ní dříve připravovaly čisticí prostředky. Používá se i při léčení a v kosmetice: ředí hleny v průduškách, zvyšuje sekreci sliznic, působí proti bakteriím a plísním, podporuje tvorbu moči a potu. Obklady z mydlicového odvaru se přikládají na místa revmatická a s kožními problémy. Látky v rostlině obsažené se hodí i k mytí a regeneraci vlasů, jsou součástí zubních past. V zahradách se mydlice pěstuje jako okrasná rostlina.

Ostatní: Latinský název rostliny byl odvozen ze slova sapo, což znamená mýdlo.

Kvetení: červen až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |