mucholapka podivná

mucholapka podivná
Latinsky: Dionaea muscipula
Slovensky: mucholapka podivná
Čeleď: rosnatkovité, Droseraceae
Typ: cibulovina či hlíznatá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Mucholapka podivná je masožravá rostlina přirozeně rostoucí v Severní Americe. V celém rodě existuje jen tento jediný druh. Vyhovuje jí slunné a celoročně vlhké prostředí, v její domovině se jí daří ve zjara zaplavovaných rašeliništích. Listy složené z rozšiřujícího se řapíku a pasti (přeměněná čepel listu) rostou v přízemní růžici, jsou položené na zemi nebo vysunuté do prostoru. Listové báze vytvářejí podzemní cibulkovitý útvar, oddenek, ve kterém rostliny dokážou přežít nepříznivá období (zimy, požáry a podobně). Pasti jsou oválné a svým vzhledem připomínají tlamičky s horní a dolní řadou tenkých zubů. Na svých okrajích produkují sladký nektar, jímž lákají drobný hmyz. Na vnitřní červené straně každé z čelistí jsou 3 citlivé chloupky, dohromady jich je tedy 6. Jejich podráždění má za následek prudké sevření pasti, v níž se začnou uvolňovat trávicí enzymy, které kořist během několika dnů rozloží. Pasti mají 2 až 4 cm, listy jsou dlouhé do 10 cm. Mucholapka je opatřena chemickými receptory, díky nimž pozná, zda ulovila potravu, nebo něco jiného, například kapku vody - v tom případě trávicí enzymy vůbec neuvolní a zase se rozevře. S kořistí může past sklapnout 2x-3x, naprázdno 6x-10x, potom i s listem odumírá.

Tvar: přízemní růžice, trs

Barva listu: světle zelená

Květ: Asi 1,5 cm velké květy vyrůstají na vysokých stvolech.

Barva květu: bílá, zelená, dvoubarevná

Plod: tobolka

Nároky na půdu: písčitá, vřesovištní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: V našich podmínkách lze mucholapku pěstovat doma (na okenním parapetu či v zimní zahradě) - vyhovuje jí i letnění - nebo venku, pokud ji na zimu dostatečně ochráníte před mrazem (umístíte ji do pařeniště, skleníku nebo ji zakryjete chvojím). Během zimy potřebuje snížení teploty až k bodu mrazu.

Ostatní: Rozhodně není žádoucí stimulovat rostlinu ke sklapování pastí naprázdno. Zbytečně ji to vysiluje, což následně vede k předčasnému úhynu lapacích listů. Je-li mucholapka pěstována venku, nepotřebuje žádné přikrmování, v domácích podmínkách je vhodné dát jí měsíčně jednu mouchu (pokud nejsou, tak například nitěnky). Více ne, rostlina by potom měla příliš dusíku, takže by netvořila pasti a zakrněla by.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |