mučenka

mučenka
Latinsky: Passiflora sp.
Slovensky: Mučenka jedlá
Čeleď: mučenkovité, Passifloraceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Tropická liána mučenka má krásné exoticky vypadající květy a jedlé plody. Květ tvoří výrazná pakorunka různých barev, drobná koruna a trojdílná blizna. Mučenky tvoří úponky, jimiž se pnou po konstrukci. Milují průvan a teplo s vysokou vlhkostí.

Výška: 0,5–2 m

Tvar: popínavý

List: vejčitý, laločnatý, s úkrojky

Barva listu: zelená

Květ: tvoří je pakorunka z desíti lístků a koruna z čárkovitých plátků nebo trubičky, blizna je výrazná trojdílná

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, červená, žlutá/zlatá, oranžová, zelená, dvoubarevná

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ

Použití: Mučenky jsou liány, které se v zahradě mohou pnout po konstrukci. Milují vydatnou zálivku a výživu. Plody se mohou konzumovat jako chutné ovoce. V zimě vyžaduje mučenka světlo a teplotu mezi 10 a 15 stupni Celsia.

Ostatní: Mnohé kultivary mučenek se liší barvou a tvarem květů, ale také plodů, jež se konzumují jako chutné ovoce. Na jaře se může liána hluboce seříznout.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |