mrkev obecná

mrkev obecná
Latinsky: Daucus carota
Slovensky: mrkva obyčajná
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Mrkev je dvouletá kořenová zelenina: prvním rokem vytváří přízemní růžici listů a v kořeni shromažďuje živiny, druhým rokem vykvétá. Má brázditou a dutou lodyhu (většinou i chlupatou). Listy objímají pochvovitě rozšířenou bází stonek. Pochází z Evropy a Asie, odrůdy, z nichž jsou odvozeny v současnosti pěstované typy, vznikly v 19. století především ve Francii.

Výška: 0,05-1,5 m

Tvar: přízemní růžice

List: zpeřený, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství je okolík složený z dvaceti až čtyřiceti okolíčků. Pětičetné květy jsou bílé, přičemž uprostřed okolíku se nachází jeden (výjimečně i více) purpurový, vzniklý přeměnou centrálního okolíčku.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Nároky na půdu: písčitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: sklizeň

Použití: Sbírá se kořen, semena i nať. Kořen se konzumuje syrový (často také ve formě salátů) i tepelně zpracovaný (součást polévek, omáček atd.) Obsahuje mimo jiné vlákniny, antioxidanty a vitaminy, například beta-karoteny, jež způsobují červenou barvu kořene a jsou důležité při ochraně lidské kůže proti poškození nadměrným sluněním. Má i léčebné účinky: používá se při močových kamenech, revmatických zánětech kloubů, ischemické chorobě srdeční, šerosleposti, jako močopudný a projímavý prostředek. Podporuje vylučování cholesterolu z těla, snižuje rozvoj rakoviny.

Ostatní: V období květu je okolík plochý až vypouklý, v období plodu nálevkovitě prohloubený a jeho paprsky se sklánějí k sobě.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |