mrkev obecná

mrkev obecná
Latinsky: Daucus carota
Slovensky: mrkva obyčajná
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Mrkev je dvouletá kořenová zelenina: prvním rokem vytváří přízemní růžici listů a v kořeni shromažďuje živiny, druhým rokem vykvétá. Má brázditou a dutou lodyhu (většinou i chlupatou). Listy objímají pochvovitě rozšířenou bází stonek. Pochází z Evropy a Asie, odrůdy, z nichž jsou odvozeny v současnosti pěstované typy, vznikly v 19. století především ve Francii.

Výška: 0,05-1,5 m

Tvar: přízemní růžice

List: zpeřený, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství je okolík složený z dvaceti až čtyřiceti okolíčků. Pětičetné květy jsou bílé, přičemž uprostřed okolíku se nachází jeden (výjimečně i více) purpurový, vzniklý přeměnou centrálního okolíčku.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Nároky na půdu: písčitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: sklizeň

Použití: Sbírá se kořen, semena i nať. Kořen se konzumuje syrový (často také ve formě salátů) i tepelně zpracovaný (součást polévek, omáček atd.) Obsahuje mimo jiné vlákniny, antioxidanty a vitaminy, například beta-karoteny, jež způsobují červenou barvu kořene a jsou důležité při ochraně lidské kůže proti poškození nadměrným sluněním. Má i léčebné účinky: používá se při močových kamenech, revmatických zánětech kloubů, ischemické chorobě srdeční, šerosleposti, jako močopudný a projímavý prostředek. Podporuje vylučování cholesterolu z těla, snižuje rozvoj rakoviny.

Ostatní: V období květu je okolík plochý až vypouklý, v období plodu nálevkovitě prohloubený a jeho paprsky se sklánějí k sobě.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |