mrkev obecná

mrkev obecná
Latinsky: Daucus carota
Slovensky: mrkva obyčajná
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Mrkev je dvouletá kořenová zelenina: prvním rokem vytváří přízemní růžici listů a v kořeni shromažďuje živiny, druhým rokem vykvétá. Má brázditou a dutou lodyhu (většinou i chlupatou). Listy objímají pochvovitě rozšířenou bází stonek. Pochází z Evropy a Asie, odrůdy, z nichž jsou odvozeny v současnosti pěstované typy, vznikly v 19. století především ve Francii.

Výška: 0,05-1,5 m

Tvar: přízemní růžice

List: zpeřený, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství je okolík složený z dvaceti až čtyřiceti okolíčků. Pětičetné květy jsou bílé, přičemž uprostřed okolíku se nachází jeden (výjimečně i více) purpurový, vzniklý přeměnou centrálního okolíčku.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Nároky na půdu: písčitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: sklizeň

Použití: Sbírá se kořen, semena i nať. Kořen se konzumuje syrový (často také ve formě salátů) i tepelně zpracovaný (součást polévek, omáček atd.) Obsahuje mimo jiné vlákniny, antioxidanty a vitaminy, například beta-karoteny, jež způsobují červenou barvu kořene a jsou důležité při ochraně lidské kůže proti poškození nadměrným sluněním. Má i léčebné účinky: používá se při močových kamenech, revmatických zánětech kloubů, ischemické chorobě srdeční, šerosleposti, jako močopudný a projímavý prostředek. Podporuje vylučování cholesterolu z těla, snižuje rozvoj rakoviny.

Ostatní: V období květu je okolík plochý až vypouklý, v období plodu nálevkovitě prohloubený a jeho paprsky se sklánějí k sobě.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |