Mrkev je dvouletá kořenová zelenina: prvním rokem vytváří přízemní růžici listů a v kořeni shromažďuje živiny, druhým rokem vykvétá. Má brázditou a dutou lodyhu (většinou i chlupatou). Listy objímají pochvovitě rozšířenou bází stonek. Pochází z Evropy a Asie, odrůdy, z nichž jsou odvozeny v současnosti pěstované typy, vznikly v 19. století především ve Francii.
Použití
Sbírá se kořen, semena i nať. Kořen se konzumuje syrový (často také ve formě salátů) i tepelně zpracovaný (součást polévek, omáček atd.) Obsahuje mimo jiné vlákniny, antioxidanty a vitaminy, například beta-karoteny, jež způsobují červenou barvu kořene a jsou důležité při ochraně lidské kůže proti poškození nadměrným sluněním. Má i léčebné účinky: používá se při močových kamenech, revmatických zánětech kloubů, ischemické chorobě srdeční, šerosleposti, jako močopudný a projímavý prostředek. Podporuje vylučování cholesterolu z těla, snižuje rozvoj rakoviny.
Ostatní vlastnosti
V období květu je okolík plochý až vypouklý, v období plodu nálevkovitě prohloubený a jeho paprsky se sklánějí k sobě.
Barva listu: zelená
Květ: Květenství je okolík složený z dvaceti až čtyřiceti okolíčků. Pětičetné květy jsou bílé, přičemž uprostřed okolíku se nachází jeden (výjimečně i více) purpurový, vzniklý přeměnou centrálního okolíčku.