mochyně židovská třešeň

mochyně židovská třešeň
Latinsky: Physalis alkekengi
Slovensky: machovka židovská čerešňa
Čeleď: lilkovité, Solanaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Mochyně židovská třešeň se v našich zahradách vyskytuje poměrně často, ačkoliv se jedná o nepůvodní druh. Tato okrasná rostlina je pěstitelsky nenáročná, má expanzivní růst.

Výška: 0,3-1 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: vejčitý, celokrajný, chlupatý, opadavý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Jednotlivé stopkaté květy vyrůstají v úžlabí listenů. Zvonkovitá koruna je špinavě bílá se zelenými skvrnami v ústí trubky. Jak roste plod, kalich se postupně zvětšuje a získává červenooranžové zbarvení.

Barva květu: bílá, zelená, dvoubarevná

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, lehká, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, podzimní zbarvení, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení

Použití: Ozdobné kalichy zbarvené do červenooranžové se hodí do suchých kytic. Plody jsou jedlé (po odstranění kalicha), konzumují se syrové. Mají vysoký obsah vitaminu C. Dají se také sušit a použít při léčbě - mají močopudné účinky, doporučují se ve formě koupelí při otocích, dně nebo revmatizmu.

Ostatní: Kalich, v němž se bobule vyvíjí, má podobu nafouklého lampiónku. Nezralé plody jsou stejně jako zbytek rostliny jedovaté.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |