mochyně mexická

mochyně mexická
Latinsky: Physalis ixocarpa
Slovensky: machovka machovka lepkavá
Čeleď: lilkovité, Solanaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Mochyně mexická bývá označována také jako tomatillo. Plody této u nás méně známé jednoletky mají v průměru až pět centimetrů a mohou se sklízet i nezralé - nejsou jedovaté a používají se jako součást mexických jídel.

Výška: do 1 m

Tvar: rozvětvený, keř

List: celokrajný, chlupatý, opadavý, střídavý

Barva listu: zelená

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, lehká, výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Plody se konzumují i nezralé - mají zelenkavou barvu; připravují se z nich omáčky (jsou hlavní složkou salsy verde) a dipy (avokádové guacamole), polévky, pečou se, smaží nebo dusí. Zralé plody bývají žlutější, mají sladší chuť. Jedí se syrové (samostatně i jako součást salátů), ale dají se i tepelně zpracovat do marmelád nebo koláčů.

Ostatní: Kalich, v němž se bobule vyvíjí, má podobu nafouklého, slámově žlutého lampiónku. Pokud se z plodů neodstraní, je možné skladovat je v suchém a chladném prostředí několik měsíců.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |