mochyně mexická

mochyně mexická
Latinsky: Physalis ixocarpa
Slovensky: machovka machovka lepkavá
Čeleď: lilkovité, Solanaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Mochyně mexická bývá označována také jako tomatillo. Plody této u nás méně známé jednoletky mají v průměru až pět centimetrů a mohou se sklízet i nezralé - nejsou jedovaté a používají se jako součást mexických jídel.

Výška: do 1 m

Tvar: rozvětvený, keř

List: celokrajný, chlupatý, opadavý, střídavý

Barva listu: zelená

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, lehká, výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Plody se konzumují i nezralé - mají zelenkavou barvu; připravují se z nich omáčky (jsou hlavní složkou salsy verde) a dipy (avokádové guacamole), polévky, pečou se, smaží nebo dusí. Zralé plody bývají žlutější, mají sladší chuť. Jedí se syrové (samostatně i jako součást salátů), ale dají se i tepelně zpracovat do marmelád nebo koláčů.

Ostatní: Kalich, v němž se bobule vyvíjí, má podobu nafouklého, slámově žlutého lampiónku. Pokud se z plodů neodstraní, je možné skladovat je v suchém a chladném prostředí několik měsíců.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |