Miřík celer |  Foto:  © Michail Michalakopoulos ,  CC BY-NC 4.0

Miřík celer | Foto: © Michail Michalakopoulos, CC BY-NC 4.0

Miřík celer |  Foto:  © Christian Gilli ,  CC BY-NC 4.0

Miřík celer | Foto: © Christian Gilli, CC BY-NC 4.0

Miřík celer |  Foto:  © Christian Gilli ,  CC BY-NC 4.0

Miřík celer | Foto: © Christian Gilli, CC BY-NC 4.0

Miřík celer |  Foto:  © Christian Gilli ,  CC BY-NC 4.0

Miřík celer | Foto: © Christian Gilli, CC BY-NC 4.0

Miřík celer |  Foto:  © Christian Gilli ,  CC BY-NC 4.0

Miřík celer | Foto: © Christian Gilli, CC BY-NC 4.0

Miřík celer |  Foto:  © Christian Gilli ,  CC BY-NC 4.0

Miřík celer | Foto: © Christian Gilli, CC BY-NC 4.0

Miřík celer |  Foto:  © Олена Фоміна ,  CC BY-NC 4.0

Miřík celer | Foto: © Олена Фоміна, CC BY-NC 4.0

Miřík celer |  Foto:  © Fred Melgert / Carla Hoegen ,  CC BY-NC 4.0

Miřík celer | Foto: © Fred Melgert / Carla Hoegen, CC BY-NC 4.0

Miřík celer |  Foto:  © docprt ,  CC BY-NC 4.0

Miřík celer | Foto: © docprt, CC BY-NC 4.0

Miřík celer |  Foto:  © docprt ,  CC BY-NC 4.0

Miřík celer | Foto: © docprt, CC BY-NC 4.0

Miřík celer |  Foto:  © Christian Gilli ,  CC BY-NC 4.0
Miřík celer |  Foto:  © Christian Gilli ,  CC BY-NC 4.0
Miřík celer |  Foto:  © Christian Gilli ,  CC BY-NC 4.0
Miřík celer |  Foto:  © Christian Gilli ,  CC BY-NC 4.0
10
Fotogalerie

Miřík celer

(latinsky: Apium graveolens, slovensky: zeler voňavý)
Čeleď: miříkovité (latinsky: Apiaceae)
Právě kvete Zelenina
Miřík celer je dvouletá aromatická kořenová zelenina pěstovaná pro bulvy a listy, jejichž řapíky se vybělují pro lepší chuť. V prvním roce rostlina vytváří přízemní růžici listů, ve druhém vyrůstá lodyha s květy. Mezi variety patří celer řapíkatý, bulvový a listový.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (červen až září)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
bílázelená
Výška
0,3-0,9 m
Nároky na půdu
propustná, humózní, hlinitá,
Tvar:
rozvětvený, vystoupavý
List
zpeřený, zubovitý, opadavý
Atraktivita
plod, sklizeň, list, vůně, k sušení

Použití

Celer se používá především v kuchyni: bulvy i listy se přidávají do polévek, omáček, k pečeným masům, do vařeného nebo syrového salátu, nať i semeno jsou součástí kořeninových směsí pro grilování). Listy je možné sušit, zmrazit nebo naložit do octa. Mají lečebné účinky: působí protizánětlivě, močopudně a jako afrodiziakum, povzbuzují chuť k jídlu, urychlují látkovou výměnu. Odvar ze semen působí proti nespavosti.

Ostatní vlastnosti

Barva listu: zelená

Květ: malé okolíky zelenavě bílých květů

Další zelenina

Ačokča

Ačokča

Cyclanthera pedata

Články odjinud