miřík celer

miřík celer
Latinsky: Apium graveolens
Slovensky: zeler voňavý
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Miřík celer je dvouletá aromatická kořenová zelenina pěstovaná pro bulvy a listy, jejichž řapíky se vybělují pro lepší chuť. V prvním roce rostlina vytváří přízemní růžici listů, ve druhém vyrůstá lodyha s květy. Mezi variety patří celer řapíkatý, bulvový a listový.

Výška: 0,3-0,9 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: zpeřený, zubovitý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: malé okolíky zelenavě bílých květů

Barva květu: bílá, zelená

Nároky na půdu: propustná, humózní, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list, vůně, k sušení

Použití: Celer se používá především v kuchyni: bulvy i listy se přidávají do polévek, omáček, k pečeným masům, do vařeného nebo syrového salátu, nať i semeno jsou součástí kořeninových směsí pro grilování). Listy je možné sušit, zmrazit nebo naložit do octa. Mají lečebné účinky: působí protizánětlivě, močopudně a jako afrodiziakum, povzbuzují chuť k jídlu, urychlují látkovou výměnu. Odvar ze semen působí proti nespavosti.

Kvetení: červen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |