miřík celer

miřík celer
Latinsky: Apium graveolens
Slovensky: zeler voňavý
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Miřík celer je dvouletá aromatická kořenová zelenina pěstovaná pro bulvy a listy, jejichž řapíky se vybělují pro lepší chuť. V prvním roce rostlina vytváří přízemní růžici listů, ve druhém vyrůstá lodyha s květy. Mezi variety patří celer řapíkatý, bulvový a listový.

Výška: 0,3-0,9 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: zpeřený, zubovitý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: malé okolíky zelenavě bílých květů

Barva květu: bílá, zelená

Nároky na půdu: propustná, humózní, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list, vůně, k sušení

Použití: Celer se používá především v kuchyni: bulvy i listy se přidávají do polévek, omáček, k pečeným masům, do vařeného nebo syrového salátu, nať i semeno jsou součástí kořeninových směsí pro grilování). Listy je možné sušit, zmrazit nebo naložit do octa. Mají lečebné účinky: působí protizánětlivě, močopudně a jako afrodiziakum, povzbuzují chuť k jídlu, urychlují látkovou výměnu. Odvar ze semen působí proti nespavosti.

Kvetení: červen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |