Miltonia

Miltonia
Latinsky: Miltonia
Čeleď: vstavačovité, Orchidaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Známá též pod názvem macešková orchidej. Sympodiální orchidej původem z tropické Jižní Ameriky. Temperovaná, epifytická. Hybridy běžně dostupné pod obecným názvem Miltonia patří do poměrně úzké skupiny kolumbijských orchidejí, správně nazývaných Miltonidium. Vejčité, zploštělé pahlízy nesou větší množství měkkých listů.

List: úzký, podlouhlý, jemný, tenký

Barva listu: světle zelená

Květ: Symetrický, tvořený třemi vnějšími lístky (sepaly) a třemi vnitřními (petaly). Střední petal je přeměněn ve velký, výrazný pysk. Vzpřímené květenství nese hrozen plochých, pestrých a často vonných květů podobných maceškám.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, červená, dvoubarevná

Nároky na půdu: propustná, lehká

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, vůně

Použití: Okrasná rostlina do interiéru, do vitrín, skleníků a zimních zahrad.

Ostatní: Miltonia (Miltonidium) vyžaduje především rovnováhu: v zálivce, hnojení i teplotním režimu. Na výkyvy reaguje harmonikovým růstem listů, přelitým rostlinám snadno uhnijí kořeny. Listy bývají často napadány savými škůdci. Prospívá jí letnění v polostínu. Miltonidium patří k orchidejím vhodným pro zkušenější pěstitele.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |